Србија и Балкан

Вулин: Лаж о једнакости Стаљина и Хитлера

Потпредседник Владе Србије каже да не нападају њега јер је положио венац на гроб Стаљина, већ што је подсетио "да лаж о једнакости Стаљина и Хитлера није довољна да би оправдала све друге лажи"
Вулин: Лаж о једнакости Стаљина и Хитлера© Принтскрин/Инстаграм

Једино што је погодило пронатовску јавност у Србији од мојих сусрета са врхом безбедносних и државних структура Руске Федерације било је полагање цвећа на гроб председника СССР-а Јосифа Висарионовича Џугашвилија, у историји познатог као Стаљин. Хистерични напади оживели су време резолуције Информбироа донете 28. јуна, баш на Видовдан, 1948. године. Њихов обрачун са мном је морао изазвати мој обрачун са њима", пише потпредседник Владе Србије Александар Вулин у ауторском тексту за "Новости".

Он је подсетио на речи Стаљиновог маршала Жукова да им Европа никад неће опростити јер су је ослободили од Хитлера, а сада, како каже, вођу антихитлеровске коалиције називају диктатором и творцем гулага.

"Диктатор је онај који користећи силу дође на власт и врши је без процедура и закона. Стаљин није могао бити диктатор, јер га није изгласала козачка скупштина, нити је на власт дошао након пуча, попут петооктобарског или мајданског. Оспорити његову легитимност било би као да спорите наслеђе Француске буржоаске револуције и одлука Комонвелта јер нисте уверени у демократичност изборне кампање тог времена", оцењује Вулин.

Указује да када западни политичари објашњавају зашто Србија треба да уведе санкције Русији кажу нам да је "политика дисциплина без емоција и сталних пријатеља у којој су интереси сами по себи довољно оправдање, а братски односи и историја непотребан терет".

"Без обзира што је реални интерес СССР-а био да неминовни сукоб са Хитлером што више одложи, Стаљин се осуђује јер се понашао као западни политичари у истом времену и у истом питању. Није најјасније ни зашто Минхенски споразум, којим су Чемберлен и Деладје, премијери Енглеске и Француске, натерали председника чехословачке владе Бенеша да прихвати да Немачка откине део његове земље, све уз присуство Мусолинија, није разлог за избацивање Британије и Француске са позитивне стране историје, а споразум Рибентроп-Молотов, јесте разлог за поништавање места Русије", пише Вулин.

Указује да гулази јесу неславна чињеница, али пракса прогона политичких противника у Сибир није почела са Стаљином, и да царски гулази нису заобишли ни Стаљина, ни Лењина, као ни бројне друге противнике власти, и да они нису оправдање за недопустиве злоупотребе и суровости, и пита се "како то да они који у гулазима виде довољан разлог за поистовећивање Стаљина са Хитлером не примене исти принцип у оцењивању Титовог Голог Отока?".

"Да ли су југословенски партизани исти као немачки нацисти , јер су после ослобођења у Војводини правили логоре за припаднике немачке нације у којима су многи преминули, а огромна већина доцније била протерана? Зашто критичари моје поште Стаљину не затраже да се Рузвелтово име брише из антихитлеровске коалиције због, у његовом председниковању успостављене праксе да се у логоре без суђења затварају амерички грађани јапанске националности као врло сумњив елемент у предвечерје сукоба са царством", пита се Вулин и даље упоређује Стањинове гулаге са логорима у Британској империји у Африци.

Величање Тита јер се сврстао против Русије

Наводи да је претеча промењеног односа према Русији и победи над Трећим рајхом био сукоб на релацији Тито-Стаљин, и да Титово "не" није било упућено Стаљину већ Русији и историјским везама Срба и Руса, и да му се аплаудира јер се сврстао против Русије.

"Да би се свеопшти обрачун са Русијом, али и свима који са њом заступају сличан систем вредности, био могућ, мора се промени историја. Ако је Стаљин исто што и Хитлер, а Црвена армија злочиначка као Вермахт и СС, онда је у борби са Русима све дозвољено и рат ће се водити не само до војничког пораза Русије и наметања нове власти, већ и до територијалне поделе пребогате руске земље на много више делова него што је подељена Немачка 1945. године", оцењује Вулин.

Он додаје да ревизија историје не служи само лечењу савести народа одговорних за Холокауст или геноцид над Србима и Русима, већ служи као оправдање за сваки злочин и лаж од изазивања грађанског рата у Југославији па до агресије на СРЈ, лаж о неширењу НАТО-а на исток, гажења Минског, Бриселског или Београдског споразума.

На крају, Вулин закључује да не нападају њега јер је положио венац на гроб Стаљина, већ што је подсетио "да лаж о једнакости Стаљина и Хитлера није довољна да би оправдала све друге лажи, али и да су Срби увек били на правој страни историје баш као и Руси, па колико год мењали историју".

image