Србија и Балкан

Ховенијер: Коначан исход нормализације односа Београда и Приштине је међусобно признање

Амерички изасланик је поручио да је испуњавање обавеза отвара пут Приштине ка ЕУ, Савету Европе, НАТО-у, а то значи и напредак у формирању Заједнице српских општина
Ховенијер: Коначан исход нормализације односа Београда и Приштине је међусобно признање© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Изасланик САД у Приштини Џефри Ховенијер поручио је да је за чланство тзв. Косова у Европској унији, НАТО и Савету Европе неопходан напредак у дијалогу са Србијом, што значи испуњење преузетих обавеза, што подразумева и напредак у формирању Заједнице српских општина.

Ховенијер је у интервјуу за "Кљан Косова" рекао да су САД саветовале актуелној, као и ранијим тзв. владама у Приштини да се ангажују у дијалогу на конструктиван и активан начин.

"Надамо се да ће оба лидера наћи политичку вољу, заједничко тло за напредак. САД су у више наврата изразиле очекивање од Косова и Србије да испуне све своје обавезе из дијалога, одмах и без предуслова", подвукао је он.

Подсетио је да су Приштина и Београд преузеле обавезе које су правно обавезујуће, због чега се од обе стране очекује да испуне све обавезе, из Основног споразума и Анекса и Охрида.

"Став САД је јасан. Верујемо да коначан исход нормализације односа треба да буде међусобно признање. Знам да то није став обе стране, али то је јасан став САД", назначио је Ховенијер.

Додао је да разуме зашто Курти жели потписивање споразума, али је приметио да има и ранијих споразума, који нису потписани.

"Реалност је да испуњавање обавеза отвара пут ка ЕУ, Савету Европе, НАТО-у. То значи и напредак у формирању ЗСО", рекао је Ховенијер.

Статут ЗСО на проверу тзв. Уставном суду

Додао је да је, иако САД нису чланице Савета Европе, уверен да су европске земље спремне да подрже пријем Косова у ту организацију, ако Приштина пошаље нацрт статут ЗСО на проверу тзв. Уставном суду.

"Европски нацрт статута ЗСО није нон-пејпер, није га радио неки 'тинк тенк', већ су га предали изасланици ЕУ, САД, Немачке, Француске. Не прихватам аргументацију владе да је то нон-пејпер, јер она може да га прихвати и пошаље Уставном суду. Влада треба да предузме мере како би могла да преда тај документ Уставном суду. Верујемо да предложени нацрт може да обезбеди оснивање ЗСО без извршних овлашћења, које не креира додатни ниво власти. Мој савет је да то прихвате", рекао је Ховенијер.

Додао је да је адреса за нацрт тзв. Уставни суд Косова, а не Венецијанска комисија.

"Само Уставни суд може да одлучи да ли је нацрт у сагласности са тим актом. Ако нисмо у праву, ако то крши Устав, поштоваћемо. Венецијанску комисију ценим, али то неће решити основни проблем. Чујем од владе да нису сигурни да је предлог статута у сагласности са Уставом. Зато треба да се пошаље Уставном суду", понавља Ховенијер.

Амерички изасланик је навео да су САД фокусиране и даље на овај регион, те да су много инвестирале и у развој Косова, али и у регионалну стабилност, што је и даље циљ. Изразио је забринутост због повећања тензија на северу КиМ.

"На Косову је Кфор, који помаже да се осигура безбедност. У Кфору је и више стотина Американаца. Мислим да грађани Косова могу мирно да спавају, знајући да би Кфор одговорио на угрожавање безбедности", рекао је он.

Када је реч о случају Бањска, каже да су САД биле јасне још за време догађаја да сви починиоци морају да одговарају.

Ховенијер је казао да САД подржавају тзв. Косово у заузимању места које заслужује у породици европских држава, али је за то неопходан напредак у дијалогу.

"Ми смо уверени да је то судбина Косова и у потпуности и ентузијастично подржавамо напредак ка чланству у европским институцијама као што су ЕУ, Савет Европе и евроатлантске институције, са коначним циљем чланства у Нато. Али за постизање тих циљева потребан је напредак у дијалогу под посредовањем ЕУ. То је начин за напредак ка циљу. А у вези тога са владом Косова понекад смо имали разлике у ставовима, не о томе шта треба постићи, већ због неких тактика и приступа у постизању циљева", рекао је он.

Ховенијер је пренео да је Америка забринута када Приштина одлучи да предузме једностране мере у намери да успостави суверенитет.

"Америчка влада је у више наврата изразила забринутост када тзв. владе Косова, попут примене одлуке Централне банке о динару, предузима једностране мере, а мислимо да би то требало да се уради кроз координацију са међународном заједницом, кроз консултације са погођеним заједницама", додао је амбасадор.

Какo каже САД не оспоравају ауторитет и одговорност Централне банке да доноси одлуке у финансијском сектору на целој територији "Косова, што укључује и север". Ховенијер је наставио да провоцира наводећи да САД тачно знају где је "граница", а то је "северно од реке Ибар".

image