Завршен "Ватрени удар 2024": Дронови над Пасуљанским ливадама, у септембру првих 1.000 "комараца"

Вежби присуствују и председник владе Милош Вучевић, министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић

Председник Александар Вучић присуствује Дану високих званица у оквиру опитно здружене тактичке вежбе с бојевим гађањем "Ватрени удар 2024", која се одржава у Војном комплексу "Пасуљанске ливаде".

Он је честитао свим војницима на успешним вежбама, и истакао да је данас јавност могла први пут видети дејство различитих типова наоружања из арсенала Војске Србије.

"Поносан сам на оно што смо могли да видимо. Први пут смо видели дејство 'комарца 2', СМ-1, избацивање 12 мина БД-2, доношење муниције беспосадног 'малог милоша' и дејство не само митраљеске верзије, већ и оног са ракетним бацачем које је било изузетно прецизно. Могли смо видети изузетне поготке 'пасарса', 'корнета'... 'Корнети' су са даљине од преко 4.000 метара невероватном прецизношћу погодили непријатељске тенкове, изузетно дејство и 'орлова', хеликоптера и свега другог - од наших снајпериста до специјалаца који су са 'великим милошем' завршавали посао", рекао је председник Србије.

Он је истакао да ће Србија морати још много тога да ради, гради и купује. Такође се захвалио мађарским пријатељима који су присуствовали вежби.

"Ми имамо све ближу сарадњу с Мађарском. Они присуствују свакој нашој вежби, и ми њиховој. Наша сарадња је изузетна. Данас сте могли да видите 'БТР' које смо добили из Мађарске први пут... Веома сам срећан због те сарадње, и да ће сарадња двеју војски бити све ближа на билатералном нивоу, не улазећи у било какве војне алијансе", рекао је Вучић. 

"Бајрактари" били приштински

На питање новинара да ли су дронови "бајрактар" који су извиђали територију централне Србије, а које је председник поменуо јуче, припадали Приштини или Тирани, Вучић је рекао да су били приштински.

"Циљева је више. Ја не бих да говорим о свим њиховим циљевима, ми смо их јуче анализирали. Свакако сагледавање оперативних способности наше војске у ширем смислу, у ужем бих могао и детаљније да говорим. А иначе су из Ђаковице били подигнути приштински 'бајрактари' петог и 20. јуна. Ми смо их гледали као на длану. Да је неко друго време, не би се дуго задржали у ваздуху", рекао је председник Србије.

Додао је да, пошто је КиМ простор под контролом КФОР-а, Београд то поштује. 

"Они раде свој посао, ми радимо свој посао", додао је.

На вежби "Ватрени удар 2024" увежбава се извођење борбених дејстава уз употребу беспилотних ваздухоплова за извиђање и ватрену подршку, са циљем унапређења способности прикупљања и дистрибуције обавештајних података и ефикасности ватрене подршке на савременом бојишту, као и провере функционалности организације и јединица Војске Србије.

Приказују се дејства ПВО система "панцир С1" и "пасарс", противоклопни систем "корнет М", дронови самоубице СМ-1, СМ-2, "комарац" и "осица", модернизованог вишецевног лансера ракета "огањ М17", дејство самоходних хаубица "нора Б52", самоходне хаубице "гвоздика", дејство вишенаменског бомбардера "орао Ј22", дејство транспортног авиона АН26, и биће приказ новог средства оклопног пешадијског транспортера БТР.

Учесници вежбе су јединице Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, снаге за специјална дејства и противелектронску борбу, као и стручњаци из Војнотехничког института и на њој је ангажовано око 1.500 припадника Војске Србије и више од 300 борбених средстава.