Србија и Балкан

Додик: Слажем се да БиХ није суверена, због бошњачке поданичке политике Западу

Недавна посета Бећировића Риму изазвала је бројне негативна реакције, чак и у федералним медијима посебно због поменуте иницијативе, а Додик каже да је бошњачки члан Председништва овом својом најновијом иницијативом показао да је и сам свестан да БиХ није суверена земља
Додик: Слажем се да БиХ није суверена, због бошњачке поданичке политике Западу© Tanjug/AP/Armin Durgut

Председник Републике Српске Милорад Додик коментарисао је данас посету бошњачког члана Председништва БиХ Италији и његову иницијативу упућену италијанском парламенту да подржи одлуку од пре 32 године о усвајању резолуцију о суверенитету и територијалном интегритету БиХ, Додик је рекао да је Бећировић умишљена и самозаљубљена особа која се прави паметна, с тим што нема доказа да је ово задње.

Недавна посета Бећировића Риму изазвала је бројне негативна реакције, чак и у федералним медијима посебно због поменуте иницијативе, а Додик каже да је бошњачки члан Председништва овом својом најновијом иницијативом показао да је и сам свестан да БиХ није суверена земља и да је у свету све више актуелна и прихваћена потреба природног мирног раздруживања Српске и Федерације.

"Реалност коју живимо је та да многе пријатељске земље преиспитују како и у ком смеру БиХ треба да иде, јер су Бошњаци самовољно изашли из дејтонских оквира. Можда то јавно не говоре њему, али питања која нама постављају су управо таква", рекао је Додик у интервјуу Срни.

Он је упутио Бећировића да пита Жељка Комшића шта је Борут Пахор када је био председник Словеније рекао и питао у Председништву БиХ.

"Српска и Федерација не могу ићи заједно док један од два бошњачка члана Председништва, мимо законом прописаних процедура и Устава БиХ, износи личне ставове и прави штету свима. Не може ићи напред ни док Бошњаци бирају другим конститутивним народима подобне и њима пожељне чланове Председништва, који немају подршку свог народа, као што је то случај са Комшићем", навео је Додик.

Он је указао да је једина заједничка тачка и циљ у којем се састају интереси Републике Српске и Федерације европски пут, али Бошњаци су, како каже, успели и ту да покажу недостатак доследности и одлучности да се заврши оно што ЕУ очекује од БиХ, а то је одлазак страних судија, ОХР-а и самостално одлучивање демократски изабраних представника институција.

"Што се тиче Бећировића и ове његове иницијативе, морам да се сложим само у тврдњи да БиХ није суверена, али не на начин на који он то лажно тврди, него управо због бошњачке поданичке политике Западу. Међународни интервенционизам узрок је свих проблема у БиХ и генератор свих криза", рекао је Додик.

Он је истакао да су Бошњаци охрабрени подршком дела Запада и раде то што раде, самовољно иступају од онога што је званични став институција и руше оно што би требало да представља дејтонска БиХ.

"Резултат свега тога је мирно раздруживање, као једина могућа ствар која нам преостаје како бисмо сви могли да идемо својим путем напретка, јер заједно не можемо и то Бећировић свакодневно показује. Не можете преварама и лажима градити унитаристички пројекат. Бећировић мора да схвати да БиХ има Устав и да је он одговоран да у складу са Уставом обавља своју дужност, а не с оним што му реис (Хусеин Кавазовић) каже", поручио је Додик.

Говорећи о изјави министра спољних послова Пољске Радослава Сикорског да свака америчка администрација покушава ресетовати односе са Русијом, али да се обично завршава на исти начин, јер, како каже, Русија учини нешто толико нечувено да то није могуће, те да би потенцијалним ратом на Балкану требало да се позабаве европске земље, а САД ослободити за важније дужности у свету, Додик је рекао да пољски министар има много битнијих ствари којима треба да се бави, а не неким наводним ратом на Балкану којег он очигледно прижељкује, отворено пропагирајући страни интервенционизам.

"Његова прича о потенцијалом рату на Балкану је сулуда, као што је сулудо и његово заговарање страног интервенционизма било САД, било неке европске земље", рекао је Додик.

Такође, његова прича о томе да Русија увек учини, како каже, нешто нечувено што утиче да односе са Америком, нема никаквог основа, те да би волео чути од Сикорског шта то, према његовом мишљењу, Русија сулудо ради.

"Шта треба да седи скрштених руку и чека да јој НАТО дође на границу или да мирно посматра како пола света наоружава Украјину. Ово је још један класичан пример дуплих аршина који заговарају како САД, тако и поједини европски политичари", рекао је Додик и додао:

"Наравно да им Русија и њен председник Владимир Путин смета јер брани руски народ и своју земљу. Не видим шта је то тако 'нечувено', како каже Сикорски."

Председник Српске сматра да Пољска треба да остане неутрална у руско-украјинском сукобу, а не да својим сталним мешањем подгрева тензије.

"Онај који жели мир, напредак и сарадњу, не спомиње рат, нити се меша у унутрашње ствари других земаља", рекао је Додик.

image