Србија и Балкан

Вучић: Покажите ми то када сам тражио разговор са Путином, а да ме је одбио

Председник Србије је рекао да је са замеником министра спољних послова Русије Александром Грушком разговарао на 23 теме, међу којима је био и извоз муниције
Вучић: Покажите ми то када сам тражио разговор са Путином, а да ме је одбио© FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

У Србији је једна сестринска новина објавила да сам покушао Путина да назовем три пута. Ми имамо добре односе и међусобно поштовање, а то подразумева да када неко пожели да разговара тај и добије. Докажите ми кад нисам добио разговор са њим и нећу више бити председник, рекао је председник Србије Александар Вучић у Палати Србија. 

Вучић је, говорећи да постоје традиционално добри односи са Руском Федерацијом, навео како се никада није десило да када је желео да разговара с руским колегом, а да до тог разговора не дође.

"То се никада није десило. Никада у претходних 12 година колико обављам важне државне функције, није се догодило да сам желео да разговарам са председником Путином а да нисам добио тај разговор", истакао је председник.

Он је подсетио да је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко остао три дана у Србији и да је имао састанке и са Брнабићевом, Вучевићем и Ђурићем, и упитао "колико треба да остане 33 дана".

Вучић је додао да је са Грушком разговарао на 23 теме, међу којима је био и извоз муниције.

"Ја сам покренуо питање извоза муниције. Ми то од тога морамо да живимо. Јер, ми осим у Кипар и Азебејџан или неке далеке земље, нисмо извозили на тлу Европе. Имамо огромне захтеве и за ПАСАРСИМА, тенковима и ништа од тога не дамо, зато што ја као врховни командант не дозвољавам да било шта од тога буде извезено", нагласио је Вучић.

Курти глуми малог Зеленског

Одговарајући на питање о Куртијевој тврдњи у ауторском тексту за "Њујорк тајмс" да би отварање новог фронта на Балкану одговарало Србији која се много наоружава, Вучић је рекао да премијер приштинских институција тај који воли рат и цео живот чезне да обуче униформу и "глуми малог Заленског, али ти снови му се никада неће остварити".

"Да ли се ми наоружавамо, па да, мало више него што би он волео, много мање него што бих ја волео, као што њих наоружавају Турци, Немци, Американци. Те његове бесмислице ко жели рат, он једини жели рат, пошто цео живот чезне да обуче униформу и глуми на Балкану малог Зеленског, пошто је Украјина међународно призната територија, они нису. Моји снови су успешна економски напредна Србија, најразвијенија у овом делу Европе, наши снови се толико разликују", додао је он.

Према његовим речима, најважније је да се укаже на позицију Србије упркос хибридном рату, како каже, чији је циљ да увуче Србију у регионалне сукобе.

"Зато ћемо морати чешће да реагујемо и говоримо шта је истина а шта није. У сваком случају, верујем да смо направили велике кораке у агенди раста и мислим да ће Србија бити награђена. Не само да смо спремни за отварање кластера три него и да се кандидујемо за добијање првих финансијских транши. Много важније за нас је када ћемо постати део јединственог начина плаћања, зелених коридора...", указао је Вучић.

На питање да ли му се чини да је председник Републике Српске Милорад Додик чешће од њега у Москви, Вучић је рекао да је за свако путовање имао и он позив, али да сматра да није време, чувајући тешко стечену позицију Србије.

"Хвала нашим руским пријатељима на позивима. Имамо са њима важне консултације о свим питањима. Бескрајно им хвала што су нам пружили подршку у УН. Мађарска је једина земља у Европи која није увела санкције Руској федерацији. Трудим се да маневришем нашим бродом и да је увек уводим у мирну луку, чувајући традиционална пријатељства. Веома успешно водим брод који се зове Србија, економски најбрже напредује у целој Европи, чувајући пријатељство са Русијом и унапређујући пријатељство са Кином", истакао је Вучић и додао да се никоме није правдао, ни Американцима ни Русима, и да ће једино Богу да се правда. 

О извозу уља у Црну Гору

Говорећи о извозу уља за Црну Гору, да је наводно он зауставио извоз, Вучић је указао на бројке од прошле године, када је у првих 6 месеци Србија извезла преко пет милиона тона уља за Црну Гору, а сада 7,5 милиона.

"Данас у резервама имамо 11 милиона литара јестивог уља. Лаж је прошла, деманти никада неће чути ни десети део људи, који су чули лаж. Не можете да стигнете сваког дана да одговарате на сваку лаж", додао је Вучић.

image