Србија и Балкан

Милатовић "зачуђен" након још једног пропалог састанка: Не занима их европска будућност?

Председник Црне Горе је рекао да "није добра европска порука" то што се одређени део странака из парламента није одазвао на његов позив на разговор о одлуци Шарла Мишела да откаже посету Подгорици
Милатовић "зачуђен" након још једног пропалог састанка: Не занима их европска будућност?© R.R./ATAImages

Председник Црне Горе Јаков Милатовић рекао је данас да је зачуђен односном одређених партија према европској перспективи, што је највиши државни приоритет.

"За јутрос сам сазвао састанак са лидерима свих политичких субјеката који су заступљени у парламенту да разговарамо о сложеној ситуацији након отказивања посете председника Европског савета Шарла Мишела. Жао ми је што се један део представника партија није одазвао. Мислим да то није добра европска порука", рекао је Милатовић новинарима након састанка са представницима дела, углавном опозиционих странака, у Вили Горица.

Он је рекао да је атмосфера на састанку била конструктивна и да је учесницима пренео утиске своје недавне посете Бриселу.

Како преносе подгоричке "Вијести", Милатовић је поручио да приступ владајуће већине није прави и да треба бити одговоран према грађанима.

"Први човек ЕУ је одложио посету у тренутку када је та посета требало да представља круну кад је у питању добијање позитивног ИБАР-а. Два дана након добијања позитивног ИБАР-а и након што смо снажније закорачили у европском путу, у парламенту је дошло до одлуке која штети интересима Црне Горе. Шеф владе је у интервјуу рекао да штети, а онда његова партија гласала за то. Мислим да је то неодговорно понашање", навео је Милатовић.

Упитао је шта су одређени политички актери спремни да ураде на штету интереса Црне Горе и додао да мисли да је, како је навео, "овим показао одговоран приступ" и да ће урадити што је у његовој моћи да Црна Гора остане на европском путу, али да није свемогућ.

Одговарајући на питање новинара како коментарише тврдње опозиције да треба ићи на ванредне парламентарне изборе, он је казао да је желео да укаже већини о стварима које раде на штету Црне Горе, а да нису причали о решењима.

Упитан да прокоментарише тврдње премијера Милојка Спајића да излази из своје надлежности, Милатовић је казао да председник представља грађане у земљи и иностранству.

"Ја не бих био одговоран према грађанима да ово нисам урадио", рекао је Милатовић.

Састанку са Милатовићем присуствовали су лидер Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ) Адријан Вуксановић, председник Форце Генци Ниманбегу, независна посланица Јевросима Пејовић, лидер Демократске партије социјалиста (ДПС) Данијел Живковић, председник Социјалдемократа (СД) Дамир Шеховић, председник Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић, потпредседник Бошњачке странке Јасмин Ћоровић и Енис Ђокај из Демократске уније Албанаца (ДУА).

Представници Социјалистичке народне партије (СНП) и Демократске Црне Горе нису дошли, иако нису то званично потврдили.

На састанку нису били председници владајућих Покрета Европа сад (ПЕС) Милојко Спајић, Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић и Нове српске демократије (Нова) Андрија Мандић.

image