Србија и Балкан

ПЕС: Милатовићу отказан политички легитимитет због састанака са представницима опозиције

У саопштењу се наводи се да је Милатовић покушао да организује састанак са лидерима парламентарних странака, да би себе поставио на пиједестал који се налази изван његових уставних надлежности
ПЕС: Милатовићу отказан политички легитимитет због састанака са представницима опозицијеGetty © Danil Shamkin/NurPhoto

Из Покрета Европа сад (ПЕС) црногорског премијера Милојка Спајића у петак је саопштено да је председнику државе Јакову Милатовићу, након његовог састанка са појединим представницима опозиције, отказан политички легитимитет који је стекао на председничким изборима прошле године.

У саопштењу ПЕС-а се наводи се да је Милатовић покушао да организује састанак са лидерима парламентарних странака, да би себе поставио на пиједестал који се налази изван његових уставних надлежности.

Из ПЕС-а су поручили да је састанак резултирао неодазивањем 95 одсто политичких субјеката који су га подржали у првом и другом кругу председничких избора.

Како су саопштили из ПЕС-а: "Одговор на питање како је и зашто успео да дистанцира од себе оне политичке партије које су га довеле на позицију коју тренутно обавља, Милатовић треба да потражи у огледалу".

Милатовић је иначе један од оснивача ПЕС-а.

Да би, како се даље наводи у саопштењу, илустрација била још потпунија, "Милатовић је у петак састанчио и бринуо бригу за европски пут Црне Горе са партијом из Скај преписки, која није гласала за именовања у правосуђу, што је био један од главних услова за деблокаду институција и добијање позитивног ИБАР-а."

ИБАР представља оцене Европске комисије колико је мерила држава кандидат испунила у поглављима о правосуђу и темељним правима, као што су правда и безбедност.

Како се додаје у саопштењу ПЕС-а, на позив Милатовића се није одазвала ни највећа политичка странка из парламентарне већине, која је дала кључни допринос за добијање позитивног ИБАР-а.

Састанку одржаном у петак, који је сазвао шеф црногорске државе Милатовић, нису се одазвали ПЕС Милојка Спајића, Нова српска демократија Андрије Мандића, Демократска народна партија Милана Кнежевића и Даниловићева Уједињена Црна Гора.

image