ПЕС: Милатовићу отказан политички легитимитет због састанака са представницима опозиције

У саопштењу се наводи се да је Милатовић покушао да организује састанак са лидерима парламентарних странака, да би себе поставио на пиједестал који се налази изван његових уставних надлежности

Из Покрета Европа сад (ПЕС) црногорског премијера Милојка Спајића у петак је саопштено да је председнику државе Јакову Милатовићу, након његовог састанка са појединим представницима опозиције, отказан политички легитимитет који је стекао на председничким изборима прошле године.

У саопштењу ПЕС-а се наводи се да је Милатовић покушао да организује састанак са лидерима парламентарних странака, да би себе поставио на пиједестал који се налази изван његових уставних надлежности.

Из ПЕС-а су поручили да је састанак резултирао неодазивањем 95 одсто политичких субјеката који су га подржали у првом и другом кругу председничких избора.

Како су саопштили из ПЕС-а: "Одговор на питање како је и зашто успео да дистанцира од себе оне политичке партије које су га довеле на позицију коју тренутно обавља, Милатовић треба да потражи у огледалу".

Милатовић је иначе један од оснивача ПЕС-а.

Да би, како се даље наводи у саопштењу, илустрација била још потпунија, "Милатовић је у петак састанчио и бринуо бригу за европски пут Црне Горе са партијом из Скај преписки, која није гласала за именовања у правосуђу, што је био један од главних услова за деблокаду институција и добијање позитивног ИБАР-а."

ИБАР представља оцене Европске комисије колико је мерила држава кандидат испунила у поглављима о правосуђу и темељним правима, као што су правда и безбедност.

Како се додаје у саопштењу ПЕС-а, на позив Милатовића се није одазвала ни највећа политичка странка из парламентарне већине, која је дала кључни допринос за добијање позитивног ИБАР-а.

Састанку одржаном у петак, који је сазвао шеф црногорске државе Милатовић, нису се одазвали ПЕС Милојка Спајића, Нова српска демократија Андрије Мандића, Демократска народна партија Милана Кнежевића и Даниловићева Уједињена Црна Гора.