Србија и Балкан

Вучић: Србија је земља на коју морате да рачунате на Западном Балкану

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је пријему поводом почетка председавања Мађарске Европској унији
Вучић: Србија је земља на коју морате да рачунате на Западном Балкану© Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на пријему поводом почетка председавања Мађарске Саветом ЕУ да је за Србију наредних шест месеци пресудно.

"У сваком смислу те речи. Када кажем за нас, ја сам представник мале земље и говорим само о Србији. Без обзира на то што долазим из мале земље и по броју становника и по својој територији, Србија представља 50 одсто бруто домаћег производа Западног Балкана, 55 одсто укупног извоза који иде са Западног Балкана, и то не само ка ЕУ већ ка свим деловима света", подсетио је.

Нагласио је да је Србија земља која има 63 одсто укупног нивоа страних директних инвестиција у односу на цео Западни Балкан.

"Једном речју, земља на коју морате да рачунате када говорите о Западном Балкану", поручио је Вучић.

Он је поручио да много тога доброг и важног још очекујемо из ЕУ.

"Прво очекујемо фабрику електронских аутомобила, то је Стелантис. Очекујемо и многе друге инвеститоре, то може да промени начин размишљања у нашој земљи. Волели бисмо понекада не само формално да нас чују и саслушају, већ и да покушају да разумеју да није увек глупо све што предлажемо. То што смо мањи и слабији не значи да су већи и јачи увек у праву", истакао је председник Србије.

Вучић је Мађарима и амбасадору Мађару честитао на храбрости да, како је рекао, помињу једну реч која није популарна у данашњој Европи и свету, а та реч је "мир". 

"Јер сетиће се многи те речи када буду схватили да је било много паметније да о томе разговарамо на време, него када ђаво однесе шалу. И зато честитам на храбрости и председнику ваше владе Виктору Орбану, честитам на храбрости вашој владе што сме да говори о миру. Ја сам о томе покушао да говорим много пута.... Да, мислим да је мир најпотребнији, да на овакав начин никада до мира нећемо доћи. Не видим ни коме је то у интересу и при томе говорим о свима који су у све ово што нам се данас догађа уплетени", навео је Вучић.

Он је шефу делегације Европске уније у Србији Емануелу Жиофреу рекао и да се нико из, како је навео, "странака које се заклињу у Европу" није пријавио за групу пријатељства са Украјином у Народној скупштини Србије.

"Нико. Тек толико о стварном проевропском опредељењу и о антируској борби и о свему другом. Али зато, када је потребно да се добија подршка за нешто друго, онда су сви увек ту", додао је Вучић.

Изјавио је да он подршку ЕУ тражи за целу нашу земљу, а не за власт, већ за сваког грађанина ове земље.

"Знамо шта су нам задаци, знамо шта су и тешки послови и тешке обавезе. Остала је још једна ствар коју треба да урадимо у смислу агенде раста и јединственог тржишта и верујем да то може да буде веома важно за нашу земљу. И уколико то будемо урадили, надамо се и резултатима, надамо се и отварању кластера три, макар то људи у Србији не разумели шта значи... А посебно се радујемо овом конкретном напретку у стварању јединствене зоне плаћања, јединственог европског тржишта", рекао је Вучић.

Поручио је да је Србија део Европе и да нема куда другде да иде, а и, како је додао, не жели нигде другде да иде.

"Само молим све друге који нису увек срећни и задовољни ставовима Србије да разумеју и то да смо ми суверена и независна земља и да понекад желимо да изнесемо своје мишљење. Можда неки други ту потребу немају, ми Срби ту потребу имамо", рекао је Вучић.

Он се још једном захвалио Мађарској на свој подршци коју је пружила Србији, додавши да је уверен да ће је и даље пружати.

"У Србији имате искрене пријатеље и увек ћете их имати. Ми не заборављамо добре ствари, иако кажу да је у политици захвалност нешто што траје најкраће. А вас бих, поштовани Емануеле (Жиофре), замолио да заједно радимо, градимо и пажљиво негујемо наше односе. Не зато што је Србија велика и важна за ЕУ, већ зато што је увек добро имати пријатеља, па макар то био и не тако значајан и не тако велики пријатељ, него неко ко би остао по страни и далеко од пријатељства", указао је Вучић.

Честитао је Мађарској на председавању и напоменуо да сматра да ће им бити много теже током тог председавања него што су очекивали.

"Надам се да ће нам свима бити, макар за нијансу, лакше од онога како ја то предвиђам. Срећан вам почетак успешног рада и живело пријатељство Србије и Мађарске и живело наше партнерство са нашим европским пријатељима", истакао је Вучић.

Каже да нас чека доста посла, али да је много и урађено, и да се "нада резултатима и конкретном напретку у стварању јединствене зоне плаћања".

Истакао је да нико вероватно није приметио, посебно у овим смутним и тешким временима, које две европске земље имају највећи број суседа.

"То су Немачка девет и Србија осам, па тек онда неке централне европске земље са по седам суседа. Зашто сам ово рекао? Зато што те земље се дакле налазе у средишту својих региона. Када су оне нестабилне, када тамо нешто није добро и није потребно, онда постоје највећи изазови за стабилност. И зато је важно да Србија буде и мирна и стабилна и да има јасну и недвосмислену будућност", нагласио је Вучић.

Жиофре: Мађарска даје нови замах проширењу

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре рекао је да ће председавање Мађарске Европском унијом бити нови замах за проширење ове европске заједнице, као и да се радују и жељно ишчекују напредак Србије у предстојећих шест месеци.

Мађар: Мађарској посебан приоритет успех приступних преговора Србије за улазак у ЕУ

Амбасадор Мађарске у Србији Јозеф Мађар рекао је да ће мађарско председавање ЕУ учинити да још више буде унапређен процес приступања Западног Балкана, а да је за ту земљу од посебног приоритета успех приступних преговора Србије за улазак у Унију.

image