Србија и Балкан

Вучевић у Братунцу: Страдање српског народа потврда континуиране геноцидне политике

Пре полагање венаца, патријарх српски Порфирије је служио парастос на гробљу, до којег је дошла литија од храма Успенија Пресвете Богородице

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да је српски народ током два светска рата као и током ратова деведесетих на простору данашње Републике Српске претрпео велике жртве што, како је нагласио, потврђује да се ради о континуираној геноцидној политици са јасним циљем – уништавања српског народа на тим просторима.

"Ту опседнутост српским фактором, рушилачким и реметилачким покушавали су да 'излече' истребљењем читавог народа. По некима у најмању руку недобронамерним људима Дрина је цивилизацијска граница истока и запада. А по њима Срби нема шта да траже на западној хемисфери", рекао је Вучевић у Братунцу на обележавању страдања 3.267 Срба у средњем Подрињу и Бирчу током 1992. и 1993. године.

Додао је да је командант логора Јасеновац Макс Лубурић имао исту логику, а да су га његови следбеници прозвали генерал Дрињанин, јер се клео да ће од Срба очистити простор до реке Дрине.

"И тако су нас током Првог и Другог светског рата клале разноразне каме и ханџар дивизије", рекао је Вучевић.

Он је нагласио да су ти логори били направљени за децу, жене и цивиле, и упитао да ли је то ишта друго него геноцид.

"За Србе је престао да важи закон, а велики и силни нису били спремни да признају српску жртву", нагласио је премијер Владе Србије.

Он је додао да су током Другог светског рата нацистичка Немачка и војници Вермахта починили злочине који нису ни до данас добили своју цивилизацијску осуду, затворске казне нити одговарајуће резолуције.

"А нема српске куће која није завијена у црно током Другог светског рата", рекао је Вучевић.

Истакао је да су Срби на том подручју почетком деведесетих били уверени да су у два светска рата победили политику мржње према њима, али да су се у исто време настављачи те политике поново спремали за рат.

"Зато нас не чуди податак да су Срби највише страдали у првим годинама рата. Тежак тактички положај Подриња је у почетку утицао да оно постане једно од најтежих ратишта у целој Републици Српској. Али троипогодишња одбрана сведочи о решености људи овог краја да бране своју слободу част и веру", истакао је Вучевић.

Премијер Србије је посебно издвојио злочин који је почињен на православни Божић 7. јануара 1993. године, када је, како је рекао, почела бошњачко-муслиманска офанзива из Сребренице ка Братунцу и реци Дрини.

"У селу Кравице злочинци су извршили масакр баш на Божић, убијали су цивиле баш испред цркве на Божић. Коме је могао бити крив Владимир Гајић стар само четири године, или Новица Богићевић стар четрнаест година", упитао је Вучевић.

Вучевић и званичници Србије и Републике Српске положили су данас венце код Спомен-крста на гробљу у Братунцу.

Поред делегације Србије коју је предводио премијер Милош Вучевић, венац је у име институција Републике Српске положио председник Републике Српске Милорад Додик у пратњи председника Народне скупштине Ненада Стевандића, премијера Радована Вишковића, изасланика српског члана Председништва БиХ Бошка Томића и министра рада и борачко-инвалидске заштите Данијела Егића.

Цвеће су положиле делегације посланика у Народној скупштини Српске, српски представници у заједничким органима БиХ, чланови породица погинулих из регије Средњег Подриња и Бирча, делегације Борачке организације Републике Српске и других невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и Народно-ослободилачког рата.

Пре полагање венаца, патријарх српски Порфирије је служио парастос на гробљу, до којег је дошла литија од храма Успенија Пресвете Богородице.

Обележавање 32. годишњице страдања Срба у Подрињу почело је јутрос литургијом у Цркви Успења Пресвете Богодорице у Братунцу, коју је служио патријарх Порфирије.

image