Ухапшено осморо лица осумњичених за корупцију: Међу њима и секретар Министарства просвете

Осумњичени ће у законском року бити приведени у Јавно тужилаштво за организовани криминал ради саслушања

Јавно тужилаштво за организовани криминал је након вишемесечног предистражног рада, у сарадњи с Безбедносно-информативном агенцијом и Службом за борбу против организованог криминала, ухапсило осам особа, међу којима је и државни секретар у Министарству просвете Србије, под сумњом да су починили кривична дела Трговина утицајем и Злоупотреба службеног положаја, саопштило је Јавно тужилаштво за организовани криминал.

Како је наведено, сумња се да су Н.Р., М.В., Ј.Д., Б.Р., В.Д., Д.С., С.Г и Т. Р., у периоду од 1.12 2023. до 6. 7. 2024. године, у Београду и Нишу, и то осумњичени Н.Р. као службено лице – државни секретар у Министарству просвете, "користећи свој службени положај и стварни утицај, посредовао да се изврши службена радња која се не би смела извршити".

Он је "захтевао и примио поклон од осумњиченог М.В., док је осумњичени М.В., као фактички власник ПД 'Авенија Систем' Д.О.О. из Ниша, непосредно понудио и дао поклон осумњиченом Н.Р. да користећи свој службени положај и стварни утицај посредује код осумњичених Б.Р., В.Д., Д.С., С.Г и Т.Р, иначе директора и декана образовних установа са подручја Нишког округа, да се изврши службена радња која се не би смела извршити и истим осумњиченима, заједно са осумњиченом Ј.Д., запосленом у ПД 'Авенија Систем' Д.О.О. из Ниша, са умишљајем помогао у извршењу кривичног дела давањем савета и упутстава како да се изврши кривично дело и стављањем на располагање средстава за извршење кривичног дела, те стварањем услова за извршење кривичног дела".

Осумњичени Б.Р., В.Д., Д.С., С.Г. и Т.Р , под утицајем осумњиченог Н.Р., и помогнути од стране осумњичених М.В. и Ј.Д., као службена лица, искоришћавањем свог службеног положаја и прекорачењем границе својих службених овлашћења, привилеговали су ПД "Авенија Систем" Д.О.О. из Ниша, шаљући позиве за давање понуда у поступцима јавних набавки привредним субјектима под контролом М.В.

Наводи се и да су закључивањем уговора са ПД "Авенија Систем" Д.О.О. из Ниша, прибавили правном лицу ПД "Авенија Систем" Д.О.О. из Ниша корист у виду незаконитог добијања посла по поступцима јавне набавке мале вредности – грађевинских радова на адаптацији образовних установа, без обезбеђивања конкуренције у складу са Законом о јавним набавкама, саопштило је Јавно тужилаштво за организовани криминал.

За трговину утицајем је осумњичени Н.Р., од осумњиченог М.В. захтевао и добио у више наврата поклон и то новац у износу не мањем од 24.000 евра чиме је осумњичени Н.Р., извршио пет кривичних дела Трговина утицајем у стицају, осумњичени М.В., пет кривичних дела Трговина утицајем у стицају са пет кривичних дела Злоупотреба службеног положаја у помагању, те осумњичени Б.Р.,В.Д., Д.С., С.Г. и Т.Р. по једно кривично дело Злоупотреба службеног положаја.

Осумњичени ће у законском року бити приведени у Јавно тужилаштво за организовани криминал ради саслушања, наводи се у саопштењу.