Годишњица страдања капетана Срђана Перовића, којег је ОВК мучила пет дана

Капетан Срђан Перовић је завршио Војну академију за потребе полиције и важио је за једног од најбољих полицајаца на Косову. Његово тело је нађено 16. августа 1998. Обдукцију је обавио др Славиша Добричанин

Данас се навршило 26 година од страдања полицијског капетана из Пећи Срђана Перовића (36), кога су припадници ОВК пет дана заробљеног изложили најстрашнијем мучењу.

Перовић је заробљен 6. јула 1998. године у селу Лођа код Пећи, када је његова јединица покушала да из тог села безбедно извуче српске породице Вујошевић и Радевић којима су припадници ОВК претходног дана дали ултиматум да се у року од 24 часа иселе са својих имања.

Из заседе ОВК су убијени полицајци Мирко Радуновић, Дејан Прелевић и Мило Рајковић, док је осам њихових колега рањено: Горан Новаковић, Дејан Дрљевић, Жељко Новићевић, Драган Кешељевић, Владан Крстовић, Ненад Живковић, Ненад Милајић и Боривоје Куч.

Капетана Перовића су припадници ОВК заробили и наредних пет дана му у центру села, у присуству великог броја мештана, живом секли уши, нос, полни орган, ноге, извадили око и поломили сваку кост.

По сведочењу ухапшених припадника ОВК, злостављањем су командовала браћа Мифтар и Бинак Шаља.

Петог дана мучења, браћа Шаља су полусвесног Перовића везала за џип и вукла по селу. Претходно су му ставили месарску куку кроз уста и гркљан и над њим применили метод мучења који датира из Средњег века.

Одвукли су га на периферију села, где су га убили метком у чело.

Капетан Срђан Перовић је завршио Војну академију за потребе полиције и важио је за једног од најбољих полицајаца на Косову. Његово тело је нађено 16. августа 1998. Обдукцију је обавио др Славиша Добричанин.