"Вечерње новости": Вехабије се крију у невладиним организацијама

Следбеници вехабијског исламизма у БиХ били су агресивни према званичној заједници муслимана

Напад на амбасаду у Београду одјек је глобалних дешавања, односно одраз акција израелске армије у Гази, поручује декан Факултета за безбедност у Бањалуци Предраг Ћеранић у разговору за "Вечерње новости", додајући да је нападач хтео да да сигнал "браћи" да су израелска дипломатска представништва и јеврејски верски објекти "легитимне" мете.

"Ако се у Београду, у Србији која је позната по организованим службама безбедности и ефикасној полицији може извести напад, зашто то у исламским земљама не би могло", истиче Ћеранић.

Српска полиција, према његовим речима поново је показала ефикасност, што ће дестимулисати друге, потенцијалне нападаче, каже он, додајући да је у Босни и Херцеговини ситуација ипак комплекснија.

"У периоду од 2010. до 2015. године догодило се неколико терористичких напада, мете су биле полицијске станице, припадници Оружаних снага БиХ, али и амбасада Сједињених Држава у Сарајеву. Ти напади ником нису ишли у прилог те се широм друштвеном акцијом дошло до жељеног резултата: у БиХ није било терористичких напада већ 10 година", подсећа Ћеранић.

Највише проблема са вехабијском организацијом у БиХ има Исламска заједница, додаје саговорник "Новости", наводећи како је реис Кавазовић још 2015. године јавно упутио позив државним органима да реагују због тога што су се у БиХ развила 44 параџемата која су егзистирала мимо Исламске заједнице у БиХ.

"Следбеници вехабијске интерпретације ислама стекли су образовање на престижним теолошким факултетима у исламским земљама и захваљујући својој инвентивности у коришћењу друштвених мрежа рапидно увећали број следбеника", истиче Ћеранић додајући да је након Кавазовићеве реакције део џемата угашен, део се приклонио ИВЗ у БиХ, а део наставио по своме.

Интернет је глави простор у коме се регрутују идеолошки следбеници, каже он, додајући да су друштвене мреже за то најбитније.

"Наравно, и вехабијски параџемати који су након прекида дотока финансијских средстава из Саудијске Арабије променили форму деловања. То су данас регистроване невладине организације на чији текући рачун и локалне заједнице уплаћују средства. Баве се хуманитарним радом, брину о социјално угроженима, али оно што улива неповерење је чињеница да су њима и даље кључни људи припадници некадашњег одреда Ел Муџахедин, познатог по стравичним злочинима над заробљеним српским војницима за које непосредни извршиоци никад нису одговарали", подвлачи Ћеранић.

Он каже да брине податак да је Хрватска пре неколико дана одбила агреман двојици кандидата за војног аташеа у Амбасади БиХ у Загребу, и то због њихове ратне прошлости. Обојица су, наиме, били припадници злогласне Седме муслиманске бригаде.

"Зло је чинио њен одред 'Ел Муџахид' састављен од арапских добровољаца и делом од домаћих муслимана. Почињени су стравични злочини попут ритуалног одсецања глава заробљеним војницима Војске РС у Возући. Нико од непосредних извршилаца до данас није одговарао. Значи у Министарству одбране БиХ рачунају на ратни кадар чак и кад је реч о припадницима таквих јединица", истиче декан Факултета безбедности.

Расадник вехабијског покрета на Балкану била је Саудијска Арабија у којој је ова интерпретација ислама државна религија, као и у Катару. Разлог је био у америчкој жељи да потисне утицај Ирана у БиХ који је у ратним годинама био доминантан.

Муслимани у БиХ али и у Србији практикују ислам који су донеле Османлије, а што се у много чему разлику од вехабијског. Вехабизам је, наиме, нетолерантан према петнаестовековном развоју исламске теолошке мисли, а осим тога вехабијска организација је била агресивна према Исламској верској заједници у БиХ.