Вулин одговорио Сарајеву: Нису проблем кадети, већ што Срби подсећају да су усташе починиле геноцид

Вулин је у саопштењу подсетио да припадници војне и полицијске академије у оквиру својих редовних школских активности учествују у обележавању важних датума из српске историје

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин оценио је данас да проблем појединим политичарима у БиХ нису кадети, већ то што Срби подсећају "да су хрватске усташе починиле геноцид за који ни хрватска држава, ни хрватски народ никада нису затражили опроштај".

"Једино не разумем какве везе бошњачки члан Председништва БиХ Жељко Комшић има са Хрватима. За усташе ми је јасно", поручио је Вулин након што је Комшић оштро реаговао на учешће питомаца Војне академије у Београду у дефилеу улицама Приједора уочи обележавања 82-годишњице битке на Козари.

Вулин је у саопштењу подсетио да припадници војне и полицијске академије у оквиру својих редовних школских активности учествују у обележавању важних датума из српске историје.

"У својим униформама одају пошту славним прецима на споменицима у Куманову, Брегалници и Кајмакчалану (Северна Македонија), сенама прадедова сахрањених на острву Видо и Зејтинлику (Грчка), од нациста побијеним логорашима у Маутхаузену (Аустрија), стрељаним српским таоцима и заробљеницима у логору Арад и јунацима битке у Добруџи (Румунија), хиљадама побијених српских заробљеника на гробљу у Јиндриховици, сени Србина који није мањи од Обилића, Гаврилу Принципу у затвору у Терезину (Чешка)", навео је он.

Додао је да, од како су Србија и Република Српска 2015. године почели да заједно обележавају датуме из заједничке прошлости, кадети Војске Србије одају почаст страдалим Србима и на Мраковици и Доњој Градини.

"Униформе кадета војске и полиције никада нису никоме сметале, обично су изазивале симпатије, а Србима су деца у униформама била и јесу на понос.

Униформе кадета су сметале Хрватској када су кадети пошли у Јасеновац и сада Жељку Комшићу када су обележавали дан битке против усташа на Мраковици", нагласио је Вулин.

Вулин је у време када је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова донео одлуку да Србија и Српска заједно обележавају историјске годишњице био министар рада.

Раније данас, члан Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић рекао је да мора одмах да се утврди ко је дозволио да "Војска Србије уђе на територију БиХ", након што су припадници ВС учествовали у дефилеу у Приједору поводом обележавања годишњице битке на Козари.