Бећировића узрујао дефиле српских кадета: Тражи хитан састанак са Шмитом и међународну реакцију

Иако је амбасада Србије испоштовала протокол, и пријавила долазак српских кадета у Приједор на обележавање годишњице битке на Козари, не престају бурне реакције из Сарајева

Долазак кадета Војске Србије у Братунац и Приједор, иако га је по протоколу амбасада Србије уредно пријавила Сарајеву, послужио је као повод члану Председништва БиХ Денису Бећировићу да закаже састанак са нелегалним високим представником Кристијаном Шмитом.

Бећировић каже да одобрење за долазак српских кадета није дало Председништво БиХ.

"У оквиру плана билатералне сарадње између Министарства одбране БиХ и Министарства одбране Републике Србије, ова активност није планирана. Надлежне државне институције Босне и Херцеговине, посебно Министарство спољних послова БиХ и Министарство одбране БиХ, морају у најкраћем року утврдити све околности и чињенице у вези с овим догађајем", рекао је Бећировић.

Како каже, посебно је спорно због места где је дефиле одржан, те да је већ заказао састанак где ће разговарати са Шмитом.

"Дефиле Војске Србије у Приједору, граду у којем су несрби означавани бијелим тракама пре него што су одведени у концентрационе логоре смрти, представља још једну најаву почетка реализације Вучићеве великосрпске и антидејтонске декларације, усвојене 8. јуна у Београду", каже Бећировић.

Иза протоколарног дефилеа Бећировић види повод да, како наводи, међународна заједница "озбиљно и на време схватити опасни садржај усвојене декларације тзв. свесрпског сабора која представља флагрантно кршење међународног права и суверенитета државе Босне и Херцеговине".

"Такође, она представља подривање темељних начела на којима почива Европска унија и основних међународних принципа на којима се заснивају међудржавни односи чланица Уједињених нација. Због тога сам за сутра заказао састанак с високим представником међународне заједнице у Босни и Херцеговини Кристијаном Шмитом", рекао је Бећировић.

Поручио је и са којих међународних адреса очекује реакцију.

"ОХР, Делегација ЕУ у Босни и Херцеговини, ЕУФОР, НАТО и државе сведоци Дејтонског мировног споразума треба озбиљно и целовито да сагледају државну политику Републике Србије према Босни и Херцеговини, јер је реч о јединој држави на свету која је прекршила УН Конвенцију о спречавању и кажњавању злочина геноцида. Правоснажном пресудом Међународног суда правде, највишег правног органа Уједињених нација, утврђено је да је Србија могла спречити геноцид над Бошњацима у и око Сребренице, а да то није учинила. Због ове и других пресуда судова УН-а, као и низа других озбиљних разлога, Војска Србије нема никакво право да борави на државној територији Босне и Херцеговине", рекао је Денис Бећировић.

Раније данас, српски кадети у војној униформи продефиловали су мирно Приједором до места обележавања годишњице битке на Козари.