Србија и Балкан

Бајден у проблему: Демократе му отказују подршку, следи критична седмица

Бајден ће у седмици пред нама бити домаћин НАТО самита који се одржава у Вашингтону
Бајден у проблему: Демократе му отказују подршку, следи критична седмица© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Амерички сенатор Крис Марфи оценио је да ће наредна недеља бити "апсолутно критична" за кандидатуру Џозефа Бајдена на председничким изборима.

Након фијаска у дебати са својим ривалом Доналдом Трампом, Бајден покушава да убеди страначке колеге да не постоји алтернативни кандидат, упркос његовим годинама и све очигледнијим симптомима његове сенилности.

"Бирачи имају питања. Не знам колико је Бајден интервјуом од петка успео да одговори, али мислим да ће ова недеља бити апсолутно критична", рекао је Марфи за Си-Ен-Ен.

Марфи, који је сенатор из редова демократа, истакао је да и сам верује и подржава Бајдена који је у интервјуу за Еј-Би-Си убеђивао нацију да је способан за још четири године у Белој кући, а поручио је и да ће се повући из изборне трке само ако га на то позове Господ Бог.

Демократе желе да се Бајден повуче из председничке трке до следећег петка, пише "Аксиос".

"Изван Бајденовог круга, све већи број демократа моли Бајдена да се повуче из изборне трке до петка", пише овај сајт.

Странка би теоретски могла да замени Бајдена другим кандидатом на конвенцији у августу, али у пракси би то било тешко изводљиво јер је Бајден победио на примарним унутарстраначким изборима. Једини начин да не буде кандидат је да се сам повуче из трке.

Из Бајденовог штаба одбацију могућност повлачења.

Друга дебата Бајдена и Трампа је заказана за 10. септембар, док ће избори бити одржани 5. новембра.

Бајден ће у седмици пред нама бити домаћин НАТО самита који се одржава у Вашингтону. Том приликом ће одржати и конференцију за новинаре.

image