Упаљени метео-аларми: Мање захлађење тек средином јула

Јак и дуготрајан топлотни талас условиће максималне температуре данас и сутра од 33 до 37 степени Целзијуса, а од среде до краја следеће седмице од 35 до чак 40 степени уз тропске ноћи у урбаним срединама

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио је јутрос упозорење за подручје Србије на изражен топлотни талас.

Како се наводи, јак и дуготрајан топлотни талас условиће максималне температуре данас и сутра од 33 до 37 степени Целзијуса, а од среде до краја следеће седмице од 35 до чак 40 степени уз тропске ноћи у урбаним срединама.

Топлотни талас пратиће и изражен дефицит падавина.

Мањи пад температуре за око пет степени, нарочито на северозападу Србије, могућ је тек средином месеца, односно око 15. јула, али ће се и након тога температура задржати изнад просека уз наставак периода са тропским данима и ноћима, наводи се у упозорењу РХМЗ-а.

Што се тиче подручја Београда, максимална температура у понедељак и уторак биће око 35 степени, а затим од среде до краја следеће седмице од 37 до 40 степени.

У великом делу Србије, упаљен је наранџасти метео-аларм који означава опасно време, док је неколико регија под жутим упозорењем које указује на потенцијално опасно време.

Овај метео-аларм активиран је због грмљавине која се очекује у Бачкој, Срему, западној, југоисточној и југозападној Србији, као и на територији Косова и Метохије.

Метеоролог Иван Ристић такође упозорава на велике врућине и спарно време, истичући и да ће среда бити посебно врео дан.

"Африка је наша свакодневица и наша реалност зими и лети, сваким даном је све топлије, а од среде, 10. јула, температура ваздуха у хладу биће једнака температури нашег тела и кретаће се између 35 и 39 степени Целзијуса", написао је Ристић на свом Фејсбуку. 

Он је додао и да постоји могућност да облаци поново дођу у нашу земљу и донесу непогоде.

Прави временски преокрет очекује нас већ 13. јула, када би, како он најаљује, постојала могућност за временске непогоде попут невремена, града и грмљавине.

Огласио се и Батут

Због топлотног таласа који нам предстоји и веома високих температура, огласио се и Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

У саопштењу они су навели да ће прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха бити у категорији веома опасне појаве у периоду од 10. до 14. јула у јужнобачком, 12. јула на територији севернобанатског и средњебанатског округа, а 13. јула на подручју града Београда, северу земље, браничевском, мачванском, подунавском, поморавском и расинском округу.

Такође, високе температуре биће у домену веома опасне појаве 14. јула у средњебанатском, јужнобанатском, браничевском, подунавском, поморавском, расинском, борском и зајечарском округу.

Како се додаје у саопштењу "Батута", у мере превенције када су у питању веома опасне временске појаве које се тичу високих температура спадају често мењање чисте и суве одеће, као и смањење интензитета физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре.

Саветује се и редовни унос течности, у устаљеном ритму, без обзира на евентуално одсуство осећаја жеђи.

На сваку појаву конфузности, несвестице, изразито топле и суве коже потражити хитну лекарску помоћ.

Грађанима се препоручује да у топлим данима носе одећу направљену од лаганих летњих материјала светле боје, а чија структура допушта пропустљивост ваздуха и омогућава успешније одавање топлоте, наводе у "Батуту". 

Без преке потребе, не би требало напуштати добро климатизован затворени простор за све време трајања повишене спољне температуре. Уколико је то неизбежно, обезбедити редовну рехидрацију у току боравка на топлом, упозоравају из "Батута".

Високе температуре бележе се и у свету, а како је саопштила служба Европске уније за праћење климатских промена, прошли месец био је најтоплији јун у историји, пренео је Ројтерс. Како се низ рекордно топлих дана наставља, поједини научници верују да је 2024. на путу да буде најтоплија забележена година.   

Сваки месец од јуна 2023. године, 13 месеци заредом, рангиран је као најтоплији на планети од почетка вођења евиденције, у поређењу са одговарајућим месецом претходних година, објавила је Служба за климатске промене Коперникус Европске уније у месечном билтену.