Додик: Српске мајке не продају своје страдале, јер наше жртве нису на продају

Председник Српске је оценио да "Мајке Сребренице и Жепе" више личе на политичку странку, него на мајке које оплакују смрт својих најмилијих, након што је из тог удружења саопштено да се осећају несигурно због, како су навеле, присуства "Војске Србије у БиХ", а пред обележавање годишњице злочина у Сребреници

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је веома некоректно и нехумано да се удружење попут "Мајки Сребренице и Жепа", које треба да оплакује жртве и жали своје страдале, непрестано бави политиком и политичарењем.

"Разумем њихову бол и више пута сам поновио да је бол сваке мајке за изгубљеним дететом немерљива, и да је неважно да ли је она српске, бошњачке или хрватске националности, јер мајчина суза нема националност, али не разумем толику дозу мржње, радикализације односа и измишљања приче о некој наводној угрожености од 30 младића и девојака, кадета Војне академије у Београду", рекао је Додик у изјави за Срну.

Председник Српске је тако одговорио на захтев да прокоментарише саопштење Удружења "Мајке Сребренице и Жепе" у којем наводе да се "осећају несигурно" због, како су навеле, присуства "Војске Србије у БиХ", а пред обележавање годишњице злочина у Сребреници.

Додик је истакао да је невероватно да некоме представља претњу и да се осећа несигурно и угрожено због 30 младића и девојака који су дошли да присуствују обележавању 82 године од Битке на Козари и геноцида над српским народом.

"Нажалост, очигледно је да су те мајке оштро кренуле у политику и више личе на политичку странку, него на мајке које оплакују смрт својих најмилијих. Могу да разумем димензију њиховог бола, коју никада никоме не бих пожелео, као што не бих пожелео никоме ни бол мајки у црним марама, али у таквој политизацији свега и свачега не желим да учествујем", истакао је Додик.

Он је поручио да Удружење "Мајке Сребренице" не треба да се бави политичким питањима и решењима, већ да остане оно што и јесу - мајке и да се с поштовањем односе према свом болу, а, пре свега, према својим најмилијим страдалим у рату.

"Подсетићу да су чланице тог удружења молиле својевремено Била Клинтона да им направи државу, а њихова председница Мунира Субашић у Книну је изјавила да 'обожава Анту Готовину'. Затим је у УН, на дебати о раду Хашког трибунала, подигла транспарент 'Република Српска, геноцидна', када је и избачена из сале", рекао је Додик.

Он је упитао да ли је то жена и мајка која плаче за својим жртвама, док велича Готовину који је учествовао у акцији хрватске војске и полиције "Олуја", у којој су, такође, убијени нечији синови, кћерке, мужеви, браћа...

"Да ли мајке из тог удружења поштују било чију жртву и сузу, или су ту да воде политику? Страдала су и туђа деца, али њихове мајке у тишини болују своју бол и нису се обогатиле као што је Субашићева то сама признала да у поседу има две вишеспратне куће у Сарајеву, плату од 4.000 КМ, као и 60 дунума земље" истакао је Додик.

Он је нагласио да за разлику од Субашићеве, српске мајке не продају своје страдале, јер српске жртве нису на продају.

"Ниједна мајка и ниједна жена жртва рата није се обогатила на својој муци и невољи, а још мање мешала у политику. Политику воде политичари, а не удружења која нису регистрована као политичке странке или можда јесу, а ми не знамо", казао је Додик.