Вучић: Ко сада урушава мир у БиХ, хоће ли Американци да реагују?

Ако сам ја користио снајпер и пуцао по Сарајеву, само један малени доказ нека покажу и ја истог дана нећу више бити председник, поручио је Александар Вучић

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да су све процедуре и надлежности поштоване у вези са дефилеом српских кадета у БиХ и нагласио да они никога нису могли да угрозе и додао је да се сваки дан против њега у региону води бесмислена кампања.

"То је због Бећировића и због Жељка Комшића и свих њихових медија који су рекли да је Србија кренула у агресију после Српског сабора због учешћа кадета Војне академије на меморијалним скуповима обележавања трагедије српског народа на Козари", рекао је Вучић за Пинк.

Истакао је да нажалост медији нису пренели као вест то што је и министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић потврдио да је све било у складу са процедуром и надлежностима.

"Па зато што су два дана лагали, два дана обмањују јавност, два дана воде хајку, како ће сада да кажу, извините, ми смо најгори лажови. Сви њихови политичари, сви њихови медији. Знате ли да смо исто тако имали те кадете и 2017. године? На истим тим местима. Имамо слике у Чешкој, Аустрији, Северној Македонији, Грчкој. То је најобичнија ситница. Ником то ништа не значи, све процедуре смо поштовали и Министарству иностраних послова Босне и Херцеговине упутили ноту", рекао је Вучић.

Истакао је да наши кадети нису имали ни војне чизме ни војне упртаче и да нису могли никога да угрозе.

Одговарајући на изјаву министра одбране БиХ Зукан Хелез који је оптужио председника Србије да је пуцао на Сарајево, Вучић каже да је друга ствар много озбиљнија.

Подсетимо, Хелез је, током гостовања на једној сарајевској телевизији, рекао да "никада више Вучић неће моћи на ова брда око Сарајева, на која је пуцао снајпером".

Он је додао да је у Дејтону је неко страшно погрешио и да зна ко је то.

"Не желим да се враћам на то. Лакше би било сад од почетка направити државу да није Дејтона", изјавио је Хелез.

Вучић је упитао ко онда урушава мир у БиХ, и да не мисли да су то Бошњаци, али да то хоће њихово руководство и неки са Запада који мисле да могу да се играју ватром.

"Само да видим хоће ли сад Американци да реагују на ово. Хоће ли Марфи да се огласи сада? Ако сам ја користио снајпер и пуцао по Сарајеву, само један малени доказ нека покажу и ја истог дана нећу више бити председник. То се никада није догодило, измислили су све. То је статив од камере", поручио је Вучић.

Макрон на лето у Србији

Говорећи о изборима у Француској, председник Србије је рекао да нико није у стању да прочита реалне бројеве изборног резултата, да је реч о огромној подељености и да је јасно да ће Макрон бити једина адреса која доноси одлуке.

"Имате у Енглеској да либерали добију 6,2 милиона, четири добије Фараж, какав је то тек изборни систем? Ви мислите одједном у претходних 14 дана десница у Француској је пала, нестали су. Не, они су добили значајно више у првом кругу. У процентима њихов укупан број је чак 37,1, другопласирани је добио 26,4 то су левичарске странке и трећепласирани је председника Макрона 24,8. Дакле ови су убедљиво први, али су ови повукли трећег кандидата и онда су имали само избор да гласају само за оног другог", рекао је Вучић и додао да очекујем посету француског председника Србији током лета.

Али, то као "дебакл деснице", људи, умете ли да читате бројеве? Једно је шта вам пише на табели на крају, а друго како се до тога дошло. Нити је то био дебакл деснице, Ле Пен, нити је то био дебакл Макрона.

Србија купила велику количину злата

Вучић је саопштио да су Република Србија и Народна банка Србија купили пет тона злата, вредности 350 милиона евра, и да је то добра вест за грађане.

"Сада имамо 46,5 тона злата у вредности од 3,3 милијарди евра То је добра вест за грађане, остварили смо добре резултате", изјавио је Вучић, најавивши да ће Србија тек да купује злато како би се "осигурали за тешка времена".