Нису попуњена ни места на буџету: Где могу ђаци који су положили пријемни, а остали "испод црте"

Високошколске установе које нису попуниле уписну квоту расписале су додатни рок, а места има и на буџету. Матуранти могу постати бруцоши, без поновног полагања тестова, већ на основу потврде о броју остварених поена из ових предмета на неком од сродних факултета

Будући бруцоши, који су положили пријемни испит из неког од предмета природних наука, а остали су "испод црте", могу до 10. јула конкурисати за упис на Хемијски, Пољопривредни, Математички, Физички, Рударско-геолошки, Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду. Ове високошколске установе нису попуниле уписну квоту, па су расписале додатни рок, а места има и на буџету. На Шумарском факултету је данас завршено пријављивање кандидата за накнадни упис.

После првог уписно рока, Хемијски факултет је отворио врата матурантима који су полагали пријемни испит из хемије или из хемије и биологије на Медицинском, Фармацеутском, Стоматолошком, Технолошко-металуршком, Рударско-геолошком или Ветеринарском факултету.

Они могу постати бруцоши, без поновног полагања тестова, већ на основу потврде о броју остварених поена из ових предмета на неком од наведених Факултета. На сајту факултета се наводи и шта им је потребно од додатних докумената.

Термини за накнадни упис су до 12. јула од 10 до 14 часова. На овом факултету има 78 места на буџетским студијама и то на смеровима - хемија (26), биохемија (13), хемија животне средине (19), док је за наставника хемије остала чак 20 места за школовање о трошку државе. Рударско геолошки факултет је расписао додатани рок за 191 место на бесплатним студијама и 61 на самофинансирајућим.

Полупразни амфитеатри су и на Пољопривредном факултету. Матуранти који су положили пријемни из неког од ових предмета - хемије, биологије, физике, математике и социологије, могу конкурисати. На Физичком факултету има 99 места за студије о трошку државе на свим смеровима и 13 за самофинасирајуће. На Математичком факултету неподељено је 134 буџетска индекса на смеру математика - 28, информатици - 28, астрономији и астрофизици - 14.

На Шумарском факултету у Београду остало је слободно 126 места на буџету и 91 на самофинансирајућим студијама за кандидате који су положили пријемни из математике и биологије. На смеру шумарству је празно 54 места на буџету и 17 за бруцоше који сами плаћају студије, технологији дрвета - 51 плус 27, пејзажној архитектури - три плус 11 и еколошком инжењерингу 18 плус 36.