Климатолог: Припремите се, топлотном таласу се не види крај

У будућности можемо да очекујемо дуга топла лета, са пуно топлотних таласа услед климатских промена, а ми већ данас имамо три до четири топлотна таласа, док се пре неколико деценија годинама није десио ни један

Топлотни талас у Србији трајаће прилично дуго, толико да му се не види крај, оценио је данас климатолог Владимир Ђурђевић.

Професор Физичког факултета у Београду рекао је за Танјуг да ће температуре у наредних десетак дана вероватно бити прилично изнад нормале.

"Можда ћемо у току овог викенда имати блаже захлађење, али то можда само пар степени, евентуално ако буде пало мало кише, тако да ћемо имати карактеристичну дужину топлотног таласа са изразито високим температурама", казао је он.

Према његовим речима, у току недеље вероватно ће бити и до 10 степени разлика између очекиваних максималних температура и ових који ћемо имати у току дана.

"Треба да се припремимо, неће бити пријатно, наредних десетак дана", рекао је Ђурђевић и подвукао да би требало да се размишља о двократном радном времену, посебно за оне који раде на отвореном.

Ти људи би, како је нагласио, требало да буду на неки начин збринути да мање проводе времена на отвореном и да буду адекватно опремљени.

Нагласио је да су топлотни таласи врло опасне метеоролошке појаве и да односе много више живота него суперћелијске олује.

Током лета 2022. године процењено је да смо имали у Србији око 500 смрти које су могле да се повежу с топлотним таласима, рекао је климатолог и нагласио да људи зато треба да буду обазриви, посебно старије особе и особе који имају хронична обољења.

Према његовим речима, високе ноћне температуре су велика опасност за опште здравље и за јавно здравље зато што у току ноћи наш организам очекује пријатније температуре које могу да му омогуће врсту регенерације.

"Ако су температуре изузетно високе и ноћу, а не спавамо у расхлађеној просторији, организам се целу ноћ бори да се расхлади и срце ради скоро темпом као кад смо будни, онда ако је у питању старија особа која има хронично обољење то је велико преоптерећење за његов организам, посебно ако топлотни талас траје дуго као што ће трајати овај", рекао је он.

Додао је да ако талас траје више од пет дана, први или други дан човек некако може и да прегура, али ако имамо овако дуг период високих температура, онда је то велики притисак за организам.

Додао је да у будућности можемо да очекујемо дуга топла лета, са пуно топлотних таласа.

Због климатских промена ми данас у току лета имамо три до четири топлотна таласа, док се пре неколико деценија годинама није десио ни један.