Србија и Балкан

Лајчак: Нема напретка у имплементацији Споразума о нормализацији односа Београда и Приштине

Специјални европски изасланик се "задовољио" напретком у вези с неколико практичних питања, али и констатовао да нема ништа од "велике слике"
Лајчак: Нема напретка у имплементацији Споразума о нормализацији односа Београда и ПриштинеGetty © Photo by Amir Hamzagic/Anadolu Agency via Getty Images

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да су договорени конкретни кораци о питању неколико практичних проблема, али да није било напретка у имплементацији Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине.

"У Бриселу сам био домаћин главним преговарачима Косова и Србије… Након више од седам сати интензивних дискусија, договорили смо конкретне наредне кораке у вези с неколико практичних питања. Нажалост, нисмо успели да напредујемо у великој слици – имплементацији Споразума на путу нормализације", навео је Лајчак на Фејсбуку сумирајући прошлу недељу.

Додао је да је из Брисела отпутовао у Мадрид, где је учествовао на инаугурационом састанку Групе на високом нивоу Светског економског форума за стратешку повезаност и на годишњем састанку Европског савета за спољне односе.

Према његовим речима, оба догађаја су била изузетно корисна за дискусију о правцу европске политике и размену идеја с бројним стручњацима.

"На маргинама сам такође имао прилику да се поново повежем с многим колегама и добрим пријатељима. Искористио сам боравак у Мадриду да о дешавањима на Западном Балкану разговарам и са шпанским државним секретаром за европска питања", закључио је Лајчак.

image