Србија и Балкан

Којић: Према Сребреници "марширају" особе опасне по безбедност

Знамо да у том маршу учествују и они који су јавно причали како су учествовали у нападима на српска села 1992. и 1993. године где су почињени најбруталнији злочини над српским цивилима, истакао је председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила
Којић: Према Сребреници "марширају" особе опасне по безбедност© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

У такозваном "маршу мира" који је кренуо према Сребреници налазе се особе опасне по безбедност људи у околини, тврди председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић и апелује да се учесницима забрани ношење ратних застава.

"Извесни Назиф Рујанац који је, према нашим информацијама настањен у Немачкој, шири мржњу по друштвеним мрежама, вређа српске жртве и цитира претеће поруке Насера Орића од прошле године који је рекао: 'На Дрини је све почело, на Дрини ће и завршити'", навео је Којић у изјави за Срну.

Истиче да је Рујанац очигледно жељан медијске пажње и "славе" и ко зна на шта је спреман, наводећи како се тренутно налази на територији Републике Српске одакле шаље такве поруке.

Он је додао да од свих полицијских агенција тражи хитну реакцију да Рујанца и сличне њему контролишу да би се спречиле евентуалне нежељене сцене.

"Сваке године сведочимо да се у том маршу појављују људи којима је циљ само да пошаљу поруке мржње према Србима и Републици Српској, што нам показује да је мржња према нама велика и да такви људи не желе мир", навео је Којић.

Он је апеловао да се забрани ношење ратних застава, које су сваке године обавезна кореографија на овом догађају.

"Знамо да у том маршу учествују и они који су јавно причали како су учествовали у нападима на српска села 1992. и 1993. године где су почињени најбруталнији злочини над српским цивилима", истакао је Којић.

Он је додао да јавно питају да ли су у овим данима безбедни у Републици Српској и оценио да је очигледно да су многи људи из иностранства дошли како би нарушили јавни ред и мир и подигли тензије.

"Апелујемо да становништво остане суздржано на све провокације, а од надлежних траже да адекватно и правовремено реагују", закључио је Којић, након што је у такозваном "маршу мира" јуче кренуло неколико хиљада људи према Сребреници.

image