Србија и Балкан

Брнабићева: Србија жели мир, стабилност и пуно поштовање Дејтона

Председница Народне скупштине Србије Ана Брнабић је данас у Бањалуци поручила да Србија жели мир, стабилност, сарадњу и пуно поштовање Дејтонског мировног споразума да је Српска неповредива и неприкосновена
Брнабићева:  Србија жели мир, стабилност и пуно поштовање Дејтона© TANJUG/ SRNA/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE

Председница Народне скупштине Србије Ана Брнабић позвала је данасу, обраћању на свечаној седници Народне скупштине Републике Српске (НСРС) у Бањалуци, на поштовање Дејтонског мировног споразума и Републике Српске, који БиХ дефинише као два ентитета и три конститутивна народа с тим да је, како је навела, Српска неповредива и неприкосновена.

"Србија поштује Дејтонски мировни споразум. Молимо и за поштовање српског народа и уважавање свих његових права ма где да живи. Противимо се урушавању Дејтонског споразума, а посебно довођење у питање ингеренција Републике Српске", рекла је Брнабић.

Она је истакла да је присутна невероватна инверзија која се састоји од тога да они који се стално позивају на поштовање Дејтонског мировног споразума буду проказани да прижељкују нестабилност и проблеме, а они који јавно кажу да би било боље без Споразума залажу се за мир и стабилност.

"А, истина је супротна, Србија поштује Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ, као и неповредивост Републике Српске. Они који јавно прижељкују рушење Дејтонског споразума желе неизвесност и проблеме у региону", навела је Брнабићева.

Поновила је да се Србија противи урушавању Дејтонског мировног споразума, а посебно у смислу слабљена и довођења у питање постојања Републике Српске, њених ингеренција и опстанка.

Навела је да је председник Србије Александар Вучић увек инсистирао на јачим везама са Републиком Српском. Подсетила је да је Србија уложила више од 100 милиона евра у различите пројекте у Српској.

"Много пута је понављао да заједно можемо бити само јачи, ако успоставимо чврсте везе између Срба и Бошњака. Поносна сам што сам део његовог тима који је несебично увек помагао Српској, помагао да се затвори отворено питање граница између Србије и БиХ, али и остала отворена питања без мешања странаца", навела је Брнабићева.

image