Србија и Балкан

Политички аналитичар: Орбан шаље поруку да постаје централна личност у ЕУ

Милош Лабан каже да је Виктор Орбан, вероватно у договору са људима и са запада и са истока који не желе јавно да се експонирају, на себе преузео ту иницијативу, врло успешно, јер је разговарао са Владимиром Зеленским, а након тога и са председником Русије Владимиром Путином
Политички аналитичар: Орбан шаље поруку да постаје централна личност у ЕУGetty © Pier Marco Tacca

Политички аналитичар Милош Лабан сматра да мађарски премијер Виктор Орбан сусретима са светским лидерима и мировном иницијативом за Украјину шаље поруку Европи и свету да постаје централна личност у ЕУ. Лабан је за Танјуг рекао да је Орбан, вероватно у договору са људима и са запада и са истока који не желе јавно да се експонирају, на себе преузео ту иницијативу, врло успешно, јер је разговарао са Владимиром Зеленским, а након тога и са председником Русије Владимиром Путином.

"Отишао је и у Кину и то у ненајављену посету, знате шта значи у Кини ненајављена посета да вас неко прими. То је незамисливо, велика држава са незамисливим обавезама њеног председника. Видимо да је и премијер Индије дошао у Москву. Орбан сад у својству премијера Мађарске присуствује и самиту НАТО-а у Вашингтону. Када погледате све те догађаје, можемо само да се надамо да ће нешто добро да испадне", каже Лабан.

"И левица и десница у Француској су за промене"

На питање до каквих проблема у Француској и Европи може да доведе то што ни једна групација на изборима у Француској није освојила већину потребну за формирање владе, Лабан каже да је најопасније лепљење етикета које не одговарају реалности јер, како је навео, десница у Француској коју предводи Марин ле Пен није ултрадесница, већ су то француски суверенисти чија је главна идеја Француска Французима.

Према његовим речима, ултралевичари нису никакви "ултраши" већ је то нормална појава у Француској која традиционално има јаку левицу. Лабан каже да очекује сарадњу лидера левичарске коалиције Нови народни фронт Жан-Лук Меланшона и деснице Марин ле Пен, јер су и једни и други за промену власти и против су председника Француске Емануела Макрона.

Како је навео, оно што је заједничко и за левицу и за десницу, јесте што траже промену у Француској и да се Француска врати Французима како би они донесе одлуке, а не неко са стране из финансијских центара моћи.

Коментаришући изборе у Великој Британији и победу лабуриста, Лабан је рекао да нови премијер Велике Британије Кир Стармер почиње да личи на неку личност која одсликава британско друштво и оценио да претходници садашњег премијера нису одговарали имиџу Велике Британије и њеном угледу у свету.

"Некоме садашњи премијер Велике Британије изгледа превише бирократски, имао је и такву каријеру, али у крајњој линији, за саму Велику Британију је најбоље да има таквог премијера који одсликава њихово друштво, који је отворен за све тенденције у британском друштву", сматра Лабан.

image