Похвала за Црну Гору од САД: Пример другим НАТО земљама – поуздан члан Алијансе

Црна Гора издвојила је први пут више од два одсто БДП-а за одбрану и тиме постала држава за пример осталим чланицама Алијансе, поручују из амбасада САД у Црној Гори

Амбасадор САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке похвалила је данас Црну Гору и назвала је државом за пример осталим чланицама НАТО-а, будући да је Подгорица ове године издвојила више од два одсто свог БДП-а за одбрану, преносе "РИА Новости". 

"Црна Гора се показала као поуздан члан Алијансе. Посебно је похвално то што је Влада испунила своју обавезу издвајања два одсто БДП-а за одбрану, дајући пример осталим чланицама Алијансе, који оне треба да следе. Чланство Црне Горе у НАТО-у такође јача њену кандидатуру за улазак у ЕУ", наводи се у саопштењу, које је објавила америчка амбасада.

Према јунском извештају НАТО-а, Црна Гора је ове године први пут издвојила више од два одсто, односно, око 150 милиона евра за одбрану.

Премијер ЦГ Милојко Спајић крајем прошле године, након формирања владе, поручио је да се у потпуности придржава става НАТО-а и да су САД главни партнер и савезник Подгорице. 

Подсетимо, Подгорица је у НАТО ступила 2017. године, за време председника Мила Ђукановића, упркос великим протестима грађана и опозиције.