Србија и Балкан

Пленковић се одрекао мандата у Европском парламенту, остаје премијер Хрватске

У писму председнику хрватског Сабора Гордану Јандроковићу, Пленковић је написао да је на изборима за Европски парламент изабран као први на листи ХДЗ-а који је победио на тим изборима и освојио половину мандата, али да неће преузети функцију члана ЕП
Пленковић се одрекао мандата у Европском парламенту, остаје премијер Хрватске© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ Slavko Vukadin

Премијер Хрватске Андреј Пленковић одрекао се мандата освојеног на изборима за Европски парламент, а очекује се да ће исто учинити и потпредседница Европске комисије за демографију и демократију Дубравка Шуица.

То значи да ће премијер остати у Загребу, а Шуица ће поново бити предложена за место хрватске представнице у новом саставу Комисије, пише "Јутарњи лист".

Пленковић је у писму председнику парламента Гордану Јандроковићу написао да је на изборима за Европски парламент изабран као први на листи ХДЗ-а који је победио на тим изборима и освојио половину мандата.

Истовремено, наводи да су бирачи на изборима за Хрватски сабор дали већинску подршку ХДЗ-у, а Сабор му је по трећи пут исказао поверење за место премијера.

"Како бих оправдао указано поверење и одговорност коју носи функција председника владе, обавештавам вас да ћу и даље обављати дужност председника Владе Републике Хрватске и да нећу преузети функцију члана Европског парламента", написао је Пленковић у писму у које је "Јутарњи лист" имао увид.

Правила у Европском парламенту диктирају да изабрани посланици морају одмах да одлуче да ли ће одслужити европски мандат или ће га се одрећи уколико су изабрани на други положај који не могу да обављају истовремено, што укључује функцију премијера.

Не постоји опција замрзавања мандата.

Изабрани посланици у Европском парламенту обавештавају председника хрватског Сабора да се одричу мандата, а он то обавештење шаље председнику Европског парламента, а дужан је и да га обавести и о заменику изабраног посланика.

image