Временска прогноза: Температура расте, Србија у црвеном

Јутарње температуре кретаће се од 16 до 24 степени, а највише дневне од 35 до 39 степени

Црвени метео аларм, који указује да је време веома опасно, биће упаљен на готово целој територији Србије због врло високих температура које се очекују у среду.

Једино ће у Југозападној и Западној Србији на снази бити наранџасти метео аларм, који означава опасно време, док ће сви други региони наше земље бити у црвеном.  

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, дневна температура достићи ће 39 степени Целзијуса.

Јутарње температуре кретаће се од 16 до 24 степени, а највише дневне од 35 до 39 степени.

У Београду, најнижа дневна температура биће 24 степени, а највиша 38 степени. Истоветна максимална дневна температура прогнозирана је и за Нови Сад, Крагујевац и Неготин, док ће у Нишу максимална температура досећи 37 подеок.

Треба имати у виду да ће прогнозиране температуре бити оволике у хладу, док ће на бетону бити и десетак степени врелије, па се саветује да се избегава боравак на отвореном. Нарочито у најтоплијем делу дана од 10 до 17 сати.

У црвеном ће, према прогнози РХМЗ-а, бити и индекс УВ зрачења који је у готово свим градовима у Србији означен као врло висок.

Према упозорењу РХМЗ-а од уторка, јак и дуготрајан топлотни талас трајаће до краја седмице и условиће максималне температуре у Србији од 35 до 40 степени, а у Београду од 37 до 40 степени. Такође, у већини урбаних средина очекују се тропске ноћи.

Велика је вероватноћа да ће се топлотни талас наставити и почетком наредне недеље.