Србија и Балкан

Американци не реагују кад Сарајево руши Дејтон

Непрекидно изражавају негодовање због споразума, а Запад реагује прећутно стварањем страних представника како би им дао пуномоћствo да по интересу Запада доведу БиХ до централизоване земље која ће бити партнер Запада у потпуности, каже некадашњи дипломата Владислав Јовановић
Американци не реагују кад Сарајево руши Дејтон© FOTO TANJUG/ Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini

Запад ћути на изјаве из Сарајева, јер су они освојена група, територија и партнери да сузбијају српски утицај и снагу српског политичког елемента на Балкану, каже некадашњи министар спољних послова Владислав Јовановић за "Новости" поводом све оштријих варница из Сарајева ка Београду.

Тако је и ових дана док је у главној улози министар одбране Босне и Херцеговине Зукан Хелез са изјавама да се од БиХ прави нова држава којој је Дејтонски споразум само сметња и - грешка!

"У Дејтону је неко страшно погрешио, знамо и ко је, не желим се на то враћати. Лакше би БиХ било направити сад од почетка, да није Дејтона", рекао је хелез.

"Са друге стране нас потискују, спречавају нас да вратимо Косово и Метохију, које су нам на силу отели. За Сарајево је Дејтонски споразум привремено решење које је служило да се заустави рат и наступи мир. Харис Силајџић је после потписивања Дејтона одмах рекао да он не ваља за Бошњаке и то је понављао више пута. Они непрекидно изражавају негодовање због споразума, а Запад реагује прећутно стварањем страних представника како би им дао пуномоћство за одврћу славину од дејтонског вина, да га празне од суштине и да по интересу Запада доведу БиХ до централизоване земље која ће бити партнер Запада у потпуности", каже Јовановић.

Према његовим речима, управо ту се испречио Дејтон са државношћу ентитета које сада покушавају да преведу на административне јединице. Федерацији коју чини већински народ то не смета и сматрају да имају право да владају целом Босном, али РС не одговара.

"Процес демонтирања "Дејтона" сада се наставља намерама да се РС одузуме имовина и пребаци управљање на централни ниво, што значи да јој се ставља нож на грло и уколико би се то спровело Српска би престала да постоји", открива он.

Иначе, од потписивања Дејтонског споразума, а због наметања одлука високих представника у БиХ, Република Српска је остала без више од 90 надлежности које су јој биле загарантоване тим документом и Уставом БиХ који је саставни део Дејтона.

Међу најважнијим надлежности које су одузете Српској су војска и систем одбране, правосуђе, послови из области безбедности, наплата пореза. Наметнуто је и какав мора да има грб, заставу и химну. Велики удар на Бањалуку било је одузимање надлежности из области правосуђа: одлуком високог представника основани су Суд и Тужилаштво БиХ и Високи судски и тужилачки савет који именује носиоце правних функција у целој БиХ. Према Дејтонском споразуму, био је планиран само Уставни суд, док остале надлежности припадају ентитетима.

Оснивањем Суда и Тужилаштва БиХ настало је правосуђе БиХ које се показало као један од највећих непријатеља Српске, поготово у многим процесима везаним за ратне злочине у којима су Србима одређиване драконске казне, а бошњачки војници су ослобађани.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић рекао је да је "много опасна" изјава Зукана Хелеза и упитао званичнике САД зашто не реагују тим поводом.

"Постављам питање Американцима, помоћнику државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмсу О'Брајену и свима који се баве Балканом, зашто се не оглашавају. Хајде да видимо да ли ће да се огласи амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи који дневно напише 500 трактата о Милораду Додику, а на овако нешто неће да реагује", рекао је Вучић  и упитао "ко онда урушава мир у БиХ и ко хоће нешто друго осим мира и заједничког живота".

image