Србија и Балкан

Ђурић на пријему у Вашингтону поводом 75. годишњице оснивања НАТО

Ђурић се на маргинама НАТО самита сусрео са својим мађарским колегом Петером Сијартом, и том приликом оценио да је очување мира и стабилности региона неопходан предуслов за развој
Ђурић на пријему у Вашингтону поводом 75. годишњице оснивања НАТО© TANJUG/ MSP

На позив председника САД Џозефа Бајдена, министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић присуствовао је у Вашингтону пријему поводом 75 година од оснивања организације НАТО.

Шеф српске дипломатије разговарао је том приликом са представницима земаља чланица и земаља партнера о актуелним регионалним и међународним темама.

Имајући у виду да се сарадња Србије и НАТО одвија кроз програм "Партнерство за мир", чији је Србија члан од 2006. године, Ђурић је саговорницима пренео опредељеност Србије ка политици војне неутралности, као и отвореност за даље унапређење сарадње у оквиру расположивих механизама тог програма.

Нагласивши да Србија, као самостална и суверена држава, води рачуна о својим националним интересима, министар је указао и да, кроз учешће у бројним мировним мисијама, Србија активно доприноси изградњи мира и стабилности широм света.

Према његовим речима, Србија је, као кредибилан међународни чинилац, спремна да са иностраним партнерима сарађује на очувању безбедности и стабилности на западном Балкану, што се може видети и на примеру добре сарадње Војске Србије и мисије КФОР на Косову и Метохији.

Ђурић са Сијартом: Заједнички допринос снижавању тензија

Министар спољних послова Марко Ђурић сусрео се са шефом мађарске дипломатије Петером Сијартом, на маргинама НАТО самита у Вашингтону и том приликом оценио да је очување мира и стабилности региона неопходан предуслов за његов даљи политички, економски и сваки други развој.

Ђурић је нагласио да ће Србија, као и до сада, бити конструктиван партнер који подстиче и доприноси остварењу тог заједничког циља, саопштило је Министарство спољних послова.

Уз честитке колеги на преузимању председавања Саветом Европске уније, Ђурић је изразио очекивање да ће проширење европске породице на регион Западног Балкана поново бити у фокусу релевантних политичких структура на старом континенту.

Говорећи о одличним билатералним односима које прати динамичан развој сарадње у свим областима, Ђурић је издвојио значај националних мањина као мостова између двеју нација, указавши да је наша земља веома задовољна положајем Срба у Мађарској.

Када је реч о актуелној геополитичкој ситуацији, саговорници су указали да ће две земље наставити да делују у оквиру међународне заједнице, дајући допринос снижавању тензија у свету и успостављању глобалног мира и сигурности.

Самит НАТО одржава се од 9. до 11. јула у Вашингтону.

image