Србија и Балкан

Мали: Почиње јавна расправа о закону о подршци породицама са децом

Закон би у Скупштини Србије могао да буде усвојен у септембру, а да почне да се примењује у септембру или октобру, рекао је министар финансија
Мали: Почиње јавна расправа о закону о подршци породицама са децом© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће данас бити донета одлука одбора да се иде на јавну расправу о изменама Закона о финансијској подршци породици са децом којима се предвиђа увећање родитељског додатка за прво, друго, треће и четврто дете.

"Прва сесија те расправе биће 17. јула у Београду, а након расправе, која би требало да траје око 20 дана, закон би у Скупштини Србије могао да буде усвојен у септембру а да почне да се примењује у септембру или октобру", рекао је он за Јутарњи дневник РТС-а.

Мали је истакао да је брига о породици веома важна за државу и оценио да је велика ствар то што су припремљене измене поменутог закона и што почиње јавна расправа о њему.

Литијум огромна шанса

Мали je рекао је да је литијум важан јер без њега нема ни мобилних телефона ни електричних аутомобила и да када се говори о томе у Србији не говори се само о руднику већ о целом ланцу вредности, који укључује отварање фабрике батерија и фабрике електричних возила, што би годишње доносило 10 до 12 милијарди евра.

"Тај ланац би практично доносио 16 одсто БДП-а", рекао је он.

Додао је да од нас зависи да ли ћемо да искористимо прилику коју имамо и навео да се отвара дискусија о позитивним и негативним странама, те да ће еколошки стандарди бити приоритет.

Мали је истакао да се ради о огромној шанси за развој, можда највећој коју имамо и истакао да је он важан као што је половином прошлог века била важна нафта.

"Замислите да Саудијска Арабија или Емирати нису искористили тај потенцијал, који се звао нафта, где би они данас били", указао је он.

Успешна трећа ревизија аранжмана Србије са ММФ

Говорећи о одлуци Извршног одбора Међународног монетарног фонда о успешном завршетку треће ревизије стендбај аранжмана са Србијом, истакао је да је да је ово веома важна и лепа вест за грађане и додао да је Србија сваки циљ који је постављен у аранжману испунила.

"Битно је да ММФ даје мишљење да смо на правом путу. Можда дођемо до 3,8 одсто раста, можда и до четири одсто раста. То је успех када гледамо дешавања и изазове у свету", истакао је Мали.

Напоменуо је да Србија има рекордно малу незапосленост и рекордну запосленост у Србији, да је НБС купила још пет тона злата, тако да сада имамо 46 тона злата, а да на рачуну има 700 милијарди динара.

"Водимо рачуна о сваком динару, улажемо у путеве и пруге. Добро је да то примећује ММФ. Објективно се сагледавају ствари. Има доста изазова у свету, глобалних. Ми смо спремни да, ако буде криза, можемо да реагујемо", рекао је Мали.

Прокоментарисао је вест да 10 топлана у Србији уводи обновљиве изворе енергије.

"Водимо рачуна о обичним грађанима. Замислите да се Богатић уместо котларнице повеже на геотермалне изворе. Имате одмах чистији ваздух. Ситне ствари показују како бринемо о људима, али и крупни пројекти које радимо", рекао је он.

image