Србија и Балкан

Не видимо се у Црној Гори? Дан Д за срамну одлуку владе у Подгорици

Влада Милојка Спајића забранила је емитовање 20 руских медија међу којима су РТ Балкан и Спутњик
Не видимо се у Црној Гори? Дан Д за срамну одлуку владе у Подгорициwww.globallookpress.com © Muhammed Ibrahim Ali/Keystone Press Agency

Од данас би требало да се примењује Одлука Владе Црне Горе којом је забрањено двадесет руских медија, међу којима су РТ Балкан и Спутњик из Београда.

Овакав чин Спајићеве владе је непријатно је изненадио многе грађане Црне Горе, а међу забрањеним руским медијима су "Први канал", "Русија 1", "НТВ", "РЕН ТВ" и други.

Наиме, ову одлуку Влада Црне Горе је проследила, између осталог, и Агенцији за електронске медије, која је 3. јула упутила обавештење о рестриктивним мерама ЕУ о руским медијима пружаоцима аудио визуелних медијских услуга (АВМ), Министарству културе и медија, Министарству спољних послова, Делегацији ЕУ у ЦГ, директору Агенције за електронске медије, сектору за надзор над радом пружалаца АВМ услуга, сектору за правне и економске послове, служби за информационо-комуникационе технологије и служби за заједничке послове.

У поменутом обавештењу Савета агенције нема податка о томе када је одлука Владе којом је "прописана забрана емитовања руских медија" донета, али је наведено да је објављена у Службеном листу Црне Горе број 061/24 од 25. јуна 2024. године.

"Имајући у виду наведено, позивамо вас да у својству пружаоца АВМ услуге, без одлагања, из ваше понуде искључите програме или садржаје горе поменутих правних лица, субјеката или тела, односно суспендујете било какав аранжман за пренос или дистрибуцију њихових садржаја", наводи се у саопштењу и додаје да у што краћем року, а не дуже од седам дана од пријема овог обавештења, Агенцији доставе у писаној форми информацију о предузетим мерама.

Одговор Москве 

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да ће Русија предузети одговарајуће мере против Црне Горе.

"Још један напад црногорске владе сматрамо за непријатељски акт отворене цензуре, осмишљен да, с једне стране, пружи привид легитимитета најгрубљем кршењу медијских слобода, а с друге, да задобије наклоност европског Брисела у нади за обећаним прогресом на 'европском путу'. Да би задовољили русофобичну трансатлантску агенду, они су спремни да наставе политику подривања демократских основа свог друштва и државе, а својим грађанима ускрате право на приступ информацијама", казала је Захарова.

Како је нагласила, непријатељски кораци неће остати без одговарајућег одговора.

image