Србија и Балкан

НВО у Црној Гори: Власт да уведе Дан сећања на Сребреницу и промени уџбенике историје

Невладине организације у Црној Гори, њих наводно 76, потписале су саопштење у којем се осврћу на питање Сребренице, иако се према оснивачким актима баве ЛГБТ правима и брину о особама са хендикепом
НВО у Црној Гори: Власт да уведе Дан сећања на Сребреницу и промени уџбенике историјеwww.globallookpress.com © Soeren Stache/dpa

Након што је Подгорица објавила да ће њена државна делегација присуствовати обележавању у Меморијалном центру Поточари, данас су се огласиле невладине организације у Црној Гори.

Како се наводи у саопштењу које потписује 76 НВО, траже од црногорских власти да прогласе Дан сећања на наводни геноцид у Сребреници и обезбеде његово редовно званично обележавање.

Упориште за овакав захтев налазе у Резолуцији о Сребреници усвојеној у Генералној скупштини УН, а за коју је гласала и Подгорица.

Црна Гора је још 2021. године усвојила резолуцију о Сребреници у Скупштини, а прихватила је и 2009. године резолуцију Европске уније о Сребреници.

НВО иду корак даље, па траже спровођење и друге одредбе резолуције недавно усвојене у Генералној скупштини УН, по којој траже од црногорских власти да обезбеде допуну уџбеника историје за одговарајуће узрасте информацијама о Сребреници и улози Црне Горе у ратовима на територији бивше Југославије деведесетих година.

Осим тога, од власти Црне Горе захтевају да пронађу и процесуирају некажњене извршиоце и помагаче злочина у Сребреници и других ратних злочина.

"Захтевамо од власти Црне Горе да осуде и сузбијају негирање геноцида, слављење његових извршилаца и сваки други говор мржње који представља посљедњу фазу геноцида и увертиру у нове сукобе и злочине", каже се у саопштењу.

Посебно им сметају просрпске партије које, како кажу, негирају наводни геноцид, а оптужују их и да политизују то питање.

"Супротстављамо се политици 'злочином на злочин', осуђујемо доношење 'контра резолуција', не желимо да нове генерације одрастају задојене мржњом и осећајем провинцијалне инфериорности која се сукобљава са светом почев од најближих суседа", навели су из НВО, алудирајући на усвојену Резолуцију о Јасеновцу, Дахау и Маутхаузену.

Иако су овим показали да им смета резолуција о српским жртвама у Другом светском рату, већ у следећој реченици наводе како се залажу за правду, истину и помирење, " без обзира на националну, верску или етничку припадност".

Представници ових организација отићи ће сутра у Поточаре у организацији Бошњачког већа Црне Горе.

Саопштење су, између осталих, потписале НВО Акција за људска права, Асоцијација Спектра, Бошњачки културни центар, Центар за женско и мировно образовање АНИМА, Центар за грађанско образовање, Центар за демократију и људска права, Центар за демократску транзицију и Центар за женска права.

Потписнице саопштења су и Центар за мониторинг и истраживање, Центар за грађанске слободе, Центар за развој невладиних организација, Центар за ромске иницијативе, Центар за заштиту и истраживање птица и Црногорска ЛГБТИ+ асоцијација Квир Монтенегро.

Саопштење су потписали и Црногорски ПЕН центар, Црногорски женски лоби, Грађанска иницијатива 21. мај, Грађанска алијанса, Институт за медије, Јувентас, Ромска организација младих "Корачајте са нама".

Међу потписницима су и НВО 35мм, Сигурна женска кућа, Удружење "Штрпци – Против заборава", Удружење правника, Удружење младих са хендикепом, Форум МНЕ, Форум Бошњака Црне Горе.

image