Србија и Балкан

Вулин Борељу и Вархељију: Или поштујте све жртве или престаните да се правите да поштујете било чије

Пошто двојица европских званичника никада нису показали да су црне мараме мајки из Братунца вредне саучешћа и поштовања бар колико и беле мараме мајки Сребренице, немају никаква права да било шта замерају Србима, поручио је потпредседник српске владе
Вулин Борељу и Вархељију: Или поштујте све жртве или престаните да се правите да поштујете било чије© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/bs.

Реагујући на заједничко саопштење шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља и европског комесара за проширење Оливера Вархељија да је "геноцид у Сребреници један од најмрачнијих тренутака у модерној европској историји", потпредседник Владе Србије и сенатор Републике Српске Александар Вулин одговорио им је да или поштују све жртве или да престану да се праве да поштују било чије. 

"Да су Борељ и Вархељи само једном рекли да је смрт 3.267 убијених Срба у Подрињу један од најмрачнијих тренутака у историји Европе, прећутао бих што Сребреницу зову геноцидом. Да су само једном дошли на братуначко гробље и загледали се у слике поклане српске деце, прећутао бих што сваке године број жртава у Сребреници расте, а што и многи живи обилазе своје гробове у Сребреници као да су тамо убијени и сахрањени", истакао је Вулин.

Такође, констатовао је да би прећутао "што лицемерно позивају на помирење, а потрошили су деценије на кажњавање само Срба" да су само једном рекли да је Насер Орић злочинац, одговоран за десетине закланих српских цивила, а посебно за побијене Србе на Божић у селу Кравица. 

Међутим, према његовим речима, пошто никада нису показали да су црне мараме мајки из Братунца вредне саучешћа и поштовања бар колико и беле мараме мајки Сребренице, и будући да никада нису обишли ниједан српски гроб и нити једно стратиште, ови европски званичници немају морално право да Србима замерају, да их оцењују или да их уче било шта.

"Зато вам нећу прећутати ништа и никада вам нећу допустити да мислите да нема никога ко ће вас суочити са истином. Смењујте, стављајте под санкције, али како уклоните једног који говори, на његово место доћи ће други који ће бити гласнији и храбрији и борбенији. Или поштујте све жртве или престаните да се правите да поштујете било чије", закључио је Вулин.

image