Србија и Балкан

Борељ и Вархељи поручују: "Геноцид" у Сребреници један од најмрачнијих тренутака европске историје

Европски званичници истичу и да "нема места за оне који негирају геноцид, покушавају да прекрајају историју и величају ратне злочинце"
Борељ и Вархељи поручују: "Геноцид" у Сребреници један од најмрачнијих тренутака европске историјеGetty © Photo by Thierry Monasse/Getty Images

"Геноцид у Сребреници, пре 29 година, један је од најмрачнијих тренутака модерне европске историје", поручили су високи представник Европске уније за заједничку спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и европски комесар за проширење Оливер Вархељи у заједничкој изјави, објављеној на сајту Европске уније, а поводим обележавања годишњице овог ратног злочина, у Генералној скупштини Уједињених нација названим "геноцидом".

"Морамо заједно да градимо мостове до помирења. Међу нама нема места за оне који негирају геноцид, покушавају да прекрајају историју и величају ратне злочинце", истиче се у саопштењу.

Европски званичници навели су и да је њихова "дужност да одају почаст сећању на преко 8.300 дечака и мушкараца који су систематски убијани у брдима око Сребренице", што је "кључно за суочавање с коренима мржње која је довела до геноцида".

"Позивамо лидере да одбаце реторику подела и делују истином, правдом, поверењем и дијалогом", написали су европски шеф дипломатије и комесар за проширење

Према њиховим речима, зацељивање рана из прошлости захтева признавање и подучавање историјских чињеница, одавање почасти и сећање на жртве, идентификацију оних који се још воде као нестали и привођење свих починилаца правди.

image