Вучић и нови председник Ирана разменили мишљења о актуелној геополитичкој ситуацији

Председник је захвалио Ирану на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном с новоизабраним председником Исламске Републике Иран Масудом Пезешкијаном.

Пошто му је честитао избор на важну и одговорну функцију и пожелео му успех у вршењу тешких дужности које су пред њим, председник Србије је написао да су државници разговарали о актуелној геополитичкој ситуација.

Такође, Вучић је захвалио Ирану на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

"Разговарали смо о актуелној геополитичкој ситуацији, као и о могућностима за продубљивање сарадње између наших земаља у областима од обостраног интереса. Захвалио сам Ирану на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије", написао је председник Србије на Инстаграму.

Пезешкијанов тријумф на изборима требало би да, према мишљењу бројних аналитичара, донесе Ирану прагматичнију спољну политику, ублажавање тензија због заустављених преговора с великим светским силама о оживљавању нуклеарног споразума из 2015, те побољшање изгледа за друштвену либерализацију Ирана, пише "Ал Џазира".

Истовремено, нови ирански председник је нагласио да ће његова земља очувати блиске односе с Русијом и Кином, као и да ће наставити да јача односе с другим земљама у Азији. Уз то и да ће Иран наставити да активно учествује у раду организација попут ШОС-а и БРИКС-а.