Србија и Балкан

Сурова медијска диктатура Запада у Црној Гори: Удружење новинара ЦГ осудило укидање руских медија

Од данас би требало да се примењује Одлука Владе Црне Горе којом је забрањено двадесет руских медија, међу којима су РТ Балкан и Спутњик из Београда
Сурова медијска диктатура Запада у Црној Гори: Удружење новинара ЦГ осудило укидање руских медијаGetty © Jaap Arriens/NurPhoto

Удружење новинара Црне Горе (УНЦГ) осудило је одлуку Владе Црне Горе да забрани емитовање руских медија и њихов рад у Црној Гори, међу којима је и наш сајт РТ Балкан.

Како наводе из удружења, републичка власт грубо крши основне постулате новинарства, односно златно правило професије да се морају чути и поштовати различити ставови о јавним догађајима.

"Рат у Украјини је дубоко поделио свет, Запад ратује против Русије, али то не значи да се у сваком погледу треба покоравати вољи једне зараћене стране у поменутом конфликту", поручују у саопштењу.

Како се додаје, црногорска власт је заузела колонијални статус према Западу и извршава оно што им кажу, те да се то дешава у свим областима јавног живота, па и у новинарству.

"Свако ко је написао барем један новинарски текст, а да не говоримо о онима који су свој радни век посветили нашој професији, зна колико је погубно по објективно разумевање савремених појава забрана да се чују ставови једне стране", поручују из удружења новинара.

Додају да је одлука Владе ЦГ је у тоталној супротности са слободом медија и демократијом за које се наводно залаже републичка власт.

"На сцени је сурова медијска диктатура која не дозвољава да постоји било шта што је на другој страни и проглашава је унапред непријатељском и непожељном. У Црној Гори грађани су изложени суровој пропаганди Запада коју без зареза спроводи актуелна власт", оцењује се у саопштењу.

УНЦГ поручује да се доследно бори за основне новинарске принципе и право да се чује друга страна и оштро осуђује одлуку Владе ЦГ да грађанима ускрати и ограничи право да знају и да размишљају својом главом.

Од данас би требало да се примењује Одлука Владе Црне Горе којом је забрањено двадесет руских медија, међу којима су РТ Балкан и Спутњик из Београда.

Овакав чин Спајићеве владе је непријатно је изненадио многе грађане Црне Горе, а међу забрањеним руским медијима су "Први канал", "Русија 1", "НТВ", "РЕН ТВ" и други.

image