Србија и Балкан

Ђурић: Србија је на НАТО самиту јер верује у дијалог

Србија је неутрална држава, али жели да прошири разумевање српског става о стратешким националним питањима
Ђурић: Србија је на НАТО самиту јер верује у дијалог© FOTO TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova/ bg

Србија учествује у оквиру програма "Партнерство за мир" на НАТО самиту у Вашингтону, јер снажно верује у моћ дијалога, поручио је министар спољних послова Марко Ђурић, а преноси "Косово онлајн".

"Ми нисмо чланица НАТО-а. Ми смо неутрална држава. Али желимо да, користећи и ослањајући се на снагу дијалога, проширимо разумевање српског става о нашим стратешким националним питањима – од Косова и Метохије до регионалне ситуације", рекао је шеф српске дипломатије.

Ђурић је навео да Србија жели да се представи као конструктиван актер, који доприноси и регионалној и глобалној безбедности.

"Србија је трећа по доприносу мировним мисијама у Уједињеним нацијама у свету", рекао је Ђурић.

Он је додао да је Србија посвећена јачању разумевања између партнера, који су тренутно у сукобу.

"За углед Србије веома је важно да смо  на маргинама скупа разговарали са  Блинкеном, затим са низом министара спољних послова земаља чланица НАТО-а и оних који нису признали независност Косова и Метохије, и који јесу", истакао је Ђурић, наводећи да Србија као земља чланица "Партнерства за мир" има активну улогу у тој организацији.

Коментаришући прве дане посете Вашингтону, Ђурић је указао да је имао састанке и са демократским конгресменом из Калифорније Ериком Сволвелом, који има велики утицај у Демократској странци, као и са Клаудијом Тени, председницом Српског кокуса, која је из Републиканске партије, из државе Њујорк.

Он је додао да је са шефом мађарске дипломатије Петером Сјартом разговарао и о јачању сарадње две земље, а да председавање Мађарске Саветом Европске уније представља шансу за Србију, али и за саму Европску унију.

"Захвални смо нашим мађарским пријатељима. Радимо заједно на отварању нових кластера, када су у питању преговори Србије са Европском унијом", рекао је Ђурић.

Подсетио је да је данас у Вашингтону одржан и Америчко-српски пословни савет.

"Ово је шести међународни самит на којем учествујемо овог месеца. Због тога са великом енергијом и ентузијазмом настављамо да се боримо за статус и позицију независне, независне и слободне државе Србије у међународној заједници", закључио је шеф српска дипломатија.

image