Србија и Балкан

САД: Напредак Србије спречавају Русија, Кина и Иран

Оно што сада видимо, не само у Србији већ и широм Западног Балкана и у другим деловима Европе, јесте да Русија, Кина, Иран и други активно раде на сејању подела, на експлоатацији међуетничких тензија, на сејању неповерења, каже подсекретар за јавну дипломатију Сједињених Америчких Држава Елизабет Ален
САД: Напредак Србије спречавају Русија, Кина и Иран© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Подсекретар за јавну дипломатију Сједињених Америчких Држава Елизабет Ален поручила је српским новинарима у Стејт департменту да су Сједињене Државе фокусиране на просперитетну Србију.

Ален је говорила о малигном утицају и дезинформацијама и оптужила Русију, Кину и Иран да спречавају и опструишу европску будућност и улазак у евроатлантске интеграције Србије и Западног Балкана.

Како је рекла у изјави српским медијима, пошаст страног злонамерног утицаја који је намењен неповерењу и стварању подела, је нешто на чему сви заједно морамо да радимо како бисмо створили заједничку и демократскију будућност.

"Оно што сада видимо, не само у Србији већ и широм Западног Балкана и у другим деловима Европе, јесте да Русија, Кина, Иран и други активно раде на сејању подела, на експлоатацији међуетничких тензија, на сејању неповерења и хаоса и заиста спречавају и опструишу европску будућност, улазак у евроатлантске интеграције Србије, Западног Балкана, а то је оно што свакако желимо да видимо", рекла је Ален.

Подсекретарка задужена за јавну дипломатију истиче да су Сједињене Државе фокусиране на просперитетну Србију, фокусирани на "уједињен, стабилан, интегрисани регион на Западном Балкану и фокусирани смо на то да им помогнемо да остваре евроатлантску будућност какву желе да виде".

Како је рекла, радо поставља питања о томе како заједнички да се ради против дезинформација.

"Дезинформације и пропаганда постојаће све док имамо било какав информативни простор. Од рудиментарних медија пре много година до модерног информационог простора сада, са друштвеним медијима, грађанима, новинарима, више је медија него икада раније. То само значи да су дезинформације, пропаганда и кампање страног утицаја које са тим долазе, већи проблем, акутнији проблем, сложенији проблем него било који до сада", рекла америчка званичница.

Напомиње да су дезинформације проблем националне безбедности, а не само проблем комуникације или медијски проблем.

"А то је зато што сви морамо да имамо заједничко разумевање шта се дешава у свету да бисмо могли да се позабавимо проблемима и да решимо изазове", изјавила је Ален за српске медије и додала да се не можемо надати да ћемо решити изазове било да су економски, безбедносни, хуманитарни или развојни, ако сви немамо заједнички осећај шта је истина.

"И зато верујемо да дезинформације не само да поткопавају демократске институције, већ нас спречавају да схватимо да можемо заједно да решавамо изазове", рекла је Ален.

Она је недавно боравила у посети региону укључујући Србију.

"Дошла сам са обновљеним осећајем оптимизма и сврхе у вези са односом САД и Србије. Однос САД и Србије је онај у којем ћемо, као и сваки добар партнер, имати области у којима се слажемо и области у којима се не слажемо. А део снажног партнерства је подизање и једног и другог", изјавила је Ален.

Подсетила је да је приликом посете нашој земљи, о свему томе разговарала са председником, министром спољних послова и лидерима цивилног друштва.

"Разговарали смо о будућности Србије. Разговарали смо о томе како САД могу да буду партнер Србији да постигне просперитет и безбедност на евроатлантски, интегрисан начин", напоменула је подсекретарка САД.

Каже да је са саговорницима у Србији разговарала о, како је истакла, отпору злонамерном утицају Русије, Кине и других.

"Али разговарали смо и о томе да Србија ни на који начин не бира. Фокусирани смо на будућност, фокусирани смо на потенцијале који видимо међу људима у Србији, па смо разговарали о свему, од економске интеграције и регионалне стабилности до глобалних геополитичких питања укључујући Украјину и конфликт у Израелу и Гази", указала је Ален.

Напоменула да су тема разговора биле и о дезинформације.

"Разговарали смо о елиминисању корупције у медијској сфери. Разговарали смо о заједничком раду на програмима обуке и улагањима у младе како би се повећала медијска писменост, како бисмо искрено пронашли нове могућности за образовање и за српске и за америчке студенте. То је била тема разговора и са председником и са министром спољних послова. Веома смо жељни да негујемо партнерства у образовању. И разговарали смо о важности улагања у младе који желе да виде бољу будућност", закључила је Ален.

image