Србија и Балкан

Познат датум реконструкције црногорске владе

Влада ће бити проширена па ће поједини ресори припасти делу парламентарне већине која је до сада мањински подржавала извршну власт, каже лидер Нове српске демократије и председник Скупштине Андрија Мандић
Познат датум реконструкције црногорске владе© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Реконструкција Владе Црне Горе могла би да буде током наредне седмице, 19. или 20. јула, евентуално до краја месеца, саопштио је Лидер Нове српске демократије и председник Скупштине Андрија Мандић.

Влада ће, каже Мандић, бити проширена па ће поједини ресори припасти делу парламентарне већине која је до сада мањински подржавала извршну власт.

Из ПЕС-а поручују да ће све ићи по коaлиционом споразуму, са чим су сагласне и Демократе.

Ипак, реконструкција Владе зависи од премијера Милојка Спајића.

Мандић каже да би се проширење извршне власти могло десити на седници Скупштине, у оквиру тачке избор и именовања, а на којој ће се разматрати и иницијатива за разрешење министра правде Андреја Миловића.

"То зависи сада од премијера. Треба да се договоримо када ће та тачка доћи на дневни ред. Верујем да ће бити брзо, а ја бих волео да то буде у току наредне недеље. Оптимално, то је 19. и 20. јул", поручио је он.

Подсетио је да према коалиционом споразуму Новој српској демократији (НСД) припада Министарство просвете, Министарство просторног планирања урбанизма и Министарство туризма, а колегама из ДНП припада место потпредседника Владе и место министра саобраћаја.

Да ће се коалициони споразум поштовати, поручују из ПЕС-а.

Демократе очекују да ће Спајић убрзо имати конкретне предлоге, а верују да реконструкција неће утицати на позицију Црне Горе као НАТО чланице и државе која иде ка Европској унији.
Иако није потписница споразума, врата парламентарне већине отворена су за Бошњачку странку, поручује Мандић, преноси подгорички портал Борба.

Но, чињеница да та партија на локалном нивоу влада са ДПС-ом може бити ограничавајући моменат. Зато парламентарна већина, каже Мандић, има услов.

"Постоји захтев парламентарне већине да се они растану са ДПС-ом који је опозиција и најјача опозициона странка и тако постану неко ко може да буде део будуће владе. Не можемо ми као парламентарна већина бити у коалицији са ДПС-ом преко једног коалиционог партнера", закључио је Мандић.

У Бошњачкој странци, с друге стране, кажу да званичних позива за преговоре није било, те да је све што се може чути у јавности на нивоу спекулација.

image