Србија и Балкан

Унутрашњост Србије вапи за студентима: Више слободних места него кандидата

Матуранти који индекс нису добили у Београду, студије могу започети на неком од факултета у Новом Саду, Нишу или Крагујевцу
Унутрашњост Србије вапи за студентима: Више слободних места него кандидата© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO

На стотине слободних места за најразличитија академска звања остало је након полагања пријемног испита у првом конкурсном року на факултетима још три универзитетска центра у Србији, у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, тако да они матуранти који индекс нису добили у Београду, студије могу започети на неком од факултета у ова три града, пише "Блиц".

Тако слободних места на новосадском Универзитету има на тамошњем Правном факултету, с обзиром да се у првом уписном року за укупно 660 места пријавило 368 кандидата, па слободних места има још 292. На Природно-математичком у Новом Саду од 934 места слободно је још 501 место, јер је пријемни испит претходно полагало 433 кандидата.

Када је реч о Факултету техничких наука, како стоји у објави на сајту тог факултета у Новом Саду, слободних буџетских и самофинансирајућих за места за студенте има на свим смеровима, укупно – 510. Овај факултет, иначе, на неки од 29 студијских програма у првој години треба да упише 2.684 бруцоша.

Доста слободних места у Новом Саду остало је и на Техничком факултету "Михајло Пупин", који има 390 места на првој години, а за студије се пријавило тек 47 свршених средњошколаца.

Факултет спорта и физичког васпитања у главном граду Војводине располаже са укупно 300 места за студенте прве године, а за пријемни се пријавило 89 кандидата, тако да је 211 места слободно након полагања пријемног испита.

Иначе, у школској 2024/2025. години на Универзитета у Новом Саду могу да се упишу 16.082 нова студента, од тога 8.417 чије ће школовање бити финансирано из државног буџета и 7.665 самофинансирајућих студената, а слично Београду, са више пријављених него слободних места, највеће интересовање будућих студената владало је за смер психологије на тамошњем Филозофском факултету.

Нишлије неће у филозофе

Као и претходних, и ове године је број заинтересованих за упис на неки од факултета Универзитета у Нишу мањи од броја расположивих места. Наиме, према подацима нишког Универзитета, за полагање пријемног испита и упис пријавио се 4.071 свршени средњошколац, док је укупан број места на факултетима у овом граду 4.687.

Док се за упис за студије на неком од смерова Филозофског, Медицинског и Грађевинског-архитектонског факултета пријавило више кандидата него што има слободних места, на осталим факултетима у Нишу ситуација је – обрнута!

Тако се на Пољопривредном факултету за 105 места пријавило тек 24 кандидата, а Педагошки факултет нишког Универзитета у Врању је за 210 слободних места добио свега 51 пријаву.

Слободних места има и на студијама економије у Нишу и то 46, на тамошњем Правном факултету где је остало 101 упражњено место за будуће бруцоше, те на Факултету спорта и физичког васпитања где за студирање на првој години студија места има за још 113 потенцијалних студената.

Места на нишким факултетима има и за оне који као будући академски грађани желе да раде у просвети, јер се за поједине смерове, као што су на пример филозофија и физика, пријавило мање од 10 кандидата, а тек нешто више, али опет мање од 20, пријавило се за студије математике, географије, биологије…

Крагујевац: Само Медицински факултет попуњен

Сем на Медицинском факултету који је попунио сва места, на осталим факултетима Универзитета у Крагујевцу слободних места такође има, преносе локални портали у највећем граду Шумадије.

Тако на крагујевачком Природно-математичком факултету има укупно 110 слободних буџетских и самофинансирајућих места на свим смеровима. На Филолошко-уметничком факултету број преосталих места, на различитим катедрама, остало је 46 слободних места за будуће студент на буџету и о сопственом трошку. Када је реч о Правном факултету у Крагујевцу, број слободних места износи 68, али је реч само о броју слободних места за будуће самофинансирајуће студенте.

Попут Економског у Београду, и крагујевачки Економски факултет расписао је први продужени конкурс за упис у прву годину, а на овом факултету слободних места је 140. На Факултету инжењерских наука, на различитим смеровима, укупно има 111 слободних места, док је тај број на Факултету педагошких наука у Крагујевцу 133.

Подсетимо, упис у првом року траје најкасније до 15. јула, након чега ће бити саопштен укупан број уписаних студената по факултетима у Србији и број преосталих слободних места за други, односно, септембарски уписни рок.

image