Србија и Балкан

Опасне поруке из Поточара: Како је Бећировић одржао ратнохушкачки говор

На комеморативном скупу у Поточарима бошњачки члан Председништва БиХ одржао је говор пун мржње усмерен ка Београду и Бањалуци
Опасне поруке из Поточара: Како је Бећировић одржао ратнохушкачки говорGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Бошњачки члан и актуелни председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић је на комеморативном скупу у Меморијалном центру Поточари већину свог обраћања посветио опасностима које наводно прете БиХ, меморандуму САНУ и Декларацији Свесрпског сабора, устврдивши да Сарајево жели мир, али да то "угрожава политика режима у Београду".

"Омер снага, историјски контекст деведесетих и данас нису исти, али постоје бројне сличност и то не смемо потценити. Како ефикасније бранити БиХ. За будућност БиХ су од пресудне важности две поруке. Само нас држава и институције могу заштити. Неинформисани и завађени људи као магнет привлаче злотворе. Људи способни и вољни да се бране одвраћају потенцијалне починитеље геноцида", навео је Бећировић у обраћању присутнима.

Он тврди да Сарајево жели мир и равноправну сарадњу, али да то "угрожава политика режима у Београду".

"Политика која и на Резолуцији (о Сребреници) показала да поразе покушава претворити у победе. Политика БиХ не сме победу претворити у пораз. То не смемо дозволити. Имплементација Резолуције не зависи од оних који је нису успели зауставити, зависи од нас под условом да не прихватимо наратив негатора геноцида", навео је Бећировић.

Навео је и да су "судови УН-а прогласили да је почињен геноцид и да је почињен удружени злочиначки подухват, али да органи ентитета Републике Српске прете држави Босне и Херцеговине".

"На нама је да одговоримо на питање да ли постоје сличности стања почетком деведесетих и данас", казао је Бећировић и додао да су "Караџић и његови сарадници говорили Босна и Херцеговина немогућа држава, те да то данас говоре челници ентитета Републике Српске".

Најопаснији говор од 1995.

Потпредседник Владе Србије и сенатор Републике Српске Александар Вулин изјавио је да је Бећировић одржао најопаснији говор једног представника БиХ од 1995. године и да се такво ратно хушкање од тада није чуло изражавајући очекивање да ће међународна заједница реаговати.

"Ратно хушкање какво је данас изговорио Денис Бећировић није се чуло од 1995. године. Ово је најопаснији и најодвратнији говор једног представника БиХ од 1995. Све изговорене лажи, свака реч мржње према Србији, Српској и Александру Вучићу, свака лажна симетрија је позив за нове злочине према Србима и жеља да се изазову и оправдају сукоби на Балкану", навео је Вулин и истакао:

"Очекујем да ће се међународна заједница огласити и оградити од Бећировићевог хушкања. Сада је време да покажу да им је стало до мира, Бећировићу није", изјавио је Вулин коментаришући обраћање Дениса Бећировића у Поточарима.

Он је истакао и да је пре девет година у Сребреници покушано убиство тадашњег премијера Србије Александра Вучића, наводећи да кривце за покушај убиства треба тражити у органима који су требали да заштите премијера.

"Док су га (Вучића) линчовали, крај њега није било ни једног министра из Босне и Херцеговине. Нико од домаћина и организатора није покушао да обузда руљу, нико се никада није извинио, и нико никада није одговарао", казао је Вулин.

Према његовим речима, Вучић није дозволио да покушај његовог убиства утиче на односе са Босном и Херцеговином.

"Не зато што није требало да утиче, већ зато што није дозволио да утиче", указао је Вулин.

"Кривце за покушај убиства Александра Вучића треба тражити у органима који су требали да заштите премијера Србије. Тог дана Александар Вучић није изгубио образ, али његови домаћини јесу", закључио је Вулин.

Вучевић: Није дан за одговоре

Премијер Милош Вучевић рекао је да је у договору са председником Србије Александром Вучићем закључио да данас неће одговарати Бећировићу на оптужбе које је изнео на рачун Србије у Меморијалном центру Поточари.

"Што се тиче изјаве Бећировића ја сам непосредно пре доласка имао нешто дужи телефонски разговор са председником Републике, заједнички смо закључили да данас не одговарамо Бећировићу, данас није дан за одговоре на оно што је изрекао, а изрекао је свашта. Сутра ће добити одговор и од председника и од владе. Данас ћемо се суздржати поштујући о каквом је дану реч", рекао је Вучевић новинарима у Гроцкој.

Вучевић је тако одговорио на питање да прокоментарише изјаву Бећировића који је данас у Меморијалном центру у Поточарима оптужио Србију, односно, како је рекао "великосрпске протагонисте" да прете нестанком државе и гетоизирањем Бошњака на 25 одсто територије државе, позивајући се на декларацију Српског сабора, коју је назвао Вучићевом декларацијом, као и то да се БиХ налази пред вратима чланства у НАТО.

"Што се тиче одлуке било које државе да буде чланица неког војног савеза, алијансе или да не буде, то је суверено право сваке државе. Ми се као Србија не мешамо, та је одлука на институцијама БИХ, уз само малу опаску, да таква одлука мора бити донета у складу са Дејтонским споразумом и да сви који одлучују и народи и ентитети морају бити укључени у то, а какву ће одлуку донети то је на грађанима, на народима, на ентитетима, на институцијама БИХ", рекао је Вучевић.

Дачић: Господо из међународне заједнице, сада сте ви на потезу

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић одговорио је на оптужбе Бећировића, истичући да Србија није агресор и да, како је рекао, лажи које је изговорио нарушавају добросуседске односе.

"Оптужбе председавајућег Председништва БиХ Дениса Бећировића представљају извртање историје и опасну злоупотребу чињеница. Србија није агресор, српски народ није геноцидан, нити се припрема за рат, већ се, упркос константним нападима, наша држава одлучно и непоколебљиво залаже за мир и стабилност у региону", рекао је Дачић, саопштио је МУП.

Он је додао да Бећировићу и другим политичарима сличним њему смета јака и стабилна политика коју води председник Александар Вучић и Влада Србије, а због чега је, како је истакао, Србија респектабилан међународни субјект и гарант безбедности у региону.

"Не треба Бећировић личном мржњом према српском председнику да хушка сопствени народ на ратовање. Да се стварно залажу за мир, како Бећировић тврди, показали би политичку вољу да реше напад на председника Вучића у Поточарима када је дошао да се поклони жртвама у Сребреници, иако је од тада прошло девет година", навео је Дачић.

Упитао је како то Бећировић поштује Србију и српски народ, а позива грађане на нове злочине над Србима, додајући да је "тај злочиначки речник ратног хушкача њему очигледно карактерна особина и добро је да сви чују како своје ратне покличе правда међународним актима".

"Па, господо из међународне заједнице, сада сте ви на потезу. Да ли ћете се оградити од оваквих речи Бећировића или су позиви на ратовање, нова страдања и злочине постали прихватљиви", упитао је Дачић.

Закључио је да су оптужбе изнете против Србије неосноване и оценио да служе једино да подстакну нетрпељивост и мржњу у региону.

"Србија ће упркос свему наставити да подржава дијалог и сарадњу, одбацујући сваку провокацију и лажну реторику“, изјавио је министар Дачић.

image