Србија и Балкан

Репортажа РТ о Сребреници: Како је Запад инструментализовао компликовано наслеђе рата у БиХ (ВИДЕО)

Док ране настале у грађанском рату и даље зарастају, резолуција чији су спонзори били Немачка и Руанда прети да угрози регионалну стабилност и напоре уложене у помирење народа у БиХ

Двадесет девет година након трагедије у Сребреници, догађај који је обележио крај рата у БиХ и даље је нејасан, наводи репортер РТ интернешенел Стив Свини.  

Док ране настале у грађанском рату и даље зарастају, напоре уложене у помирење народа БиХ недавно је поткопала резолуција о Сребреници коју су предложиле Немачка и Руанда, а која је усвојена са 84 гласа "за", 19 "против", 68 уздржаних, а представници 22 чланице УН се нису ни појавили на гласању. 

Свини подсећа да су многи истакли како је је резолуција "изразито политизована", да се председник Србије Александар Вучић током седнице УН запитао зашто се резолуција доноси, ако је усвојен амандман Црне Горе о индивидуалној одговорности, а појединци већ позвани да одговарају, као и да је стални изасланик Москве при УН Василиј Небензја истакао лицемерје у чињеници да Немачка, која је "покренула два светска рата" и која је одговорна за "масовна зверства у Африци", покушава некога да подучава о помирењу.

Народни посланик и аналитичар Александар Павић је рекао у изјави за Свинија да резолуција о Сребреници за циљ има "демонизовање" Срба и трајно дисквалификује српски фактор како би затим Запад, превасходно САД, Велика Британија и Немачка, могле да контролишу регион и интегришу га у НАТО. 

Поврх тога, водећи израелски историчар, стручњак за Холокауст и аутор великог броја научих радова на ту тему, Гидеон Грајф, напомиње у изјави за РТ да се у Сребреници није догодио геноцид, пошто циљ очигледно није био "избрисати све Бошњаке са лица земље".

"Тајминг је, како кажу, све. До резолуције је дошло у тренутку када Запад врши притисак на Србију због односа с Русијом. Игнорисање неких масакара а препознавање других због политичких разлога показује да многи који су се наређали да обележе масакр у Сребреници просто лију крокодилске сузе. Никакве сузе, наравно, нису проливане за жртве ратова НАТО-а: убијени Срби, Либијци, Ирачани, Сиријци и Авганистанци су једноставно колатерална штета у покушају Запада да задржи своју глобалну хегемонију", закључује Свини. 

image