Србија и Балкан

Комеморација у Поточарима: Жал што Вучић није постао Вили Брант, па да сви "живимо у рахатлуку"

Сутра, на Петровдан, у селу Залазје на само десетак километара од Поточара биће обележена 31 годишњица великог страдања Срба у том крају, односно, масакр 69 мештана
Комеморација у Поточарима: Жал што Вучић није постао Вили Брант, па да сви "живимо у рахатлуку"© РТ Балкан/Зоран Шапоњић

У Поточарима крај Сребренице данас је обележена 29 годишњица сребреничке трагедије, односно трагичних догађаја који су уследили после уласка Војске Републике Српске у ову енклаву под заштитом међународних снага у јулу 1995. године. Комеморативном скупу присуствовали су бројни представници западних и амбасада исламских земаља у Сарајеву.

Клањана је и џеназа намаз убијеним Бошњацима коју је предводио реис ул улема ИЗ у БиХ Хусеин Кавазовић, а на мезарју у Поточарима покопани су посмртни остаци још 14 Бошњака за које у Меморијалном центру тврде да су жртве трагичних догађаја из јула 1995. године.

Од јутарњих сати, путем из правца Сарајева кроз центар Братунца према Поточарима пролазили су бројни ескорти са међународним званичницима. Међу првима, у Поточаре су стигли амбасадор Велике Британије у БиХ Џулијан Рајли, затим и шеф делегације ЕУ У БиХ Јохан Сатлер, амерички амбасадор Мајкл Марфи, амбасадор Немачке у Сарајеву Томас Фичен...

Сви они прошли су на излазу из Братунца према Поточарима поред стотина фотографија Срба убијених у околини Братунца и Сребренице у лето и јесен 1992. и у зиму 1993. године, које су биле постављене тик поред пута.

Председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић, у данашњем говору у Поточарима подсетио је да је у Генералној скупштини УН усвојена "резолуција о међународном дану сећања на геноцид" и најавио да ће у наредном периоду "11. јули бити међународни дан сећања на геноцид у Сребреници и то нико не може избрисати".

"Ово је једна од најважнијих дипломатских, политичких и моралних победа посвећене жртвама и њиховим породицама, а имплементација резолуције је почела и нико је не може зауставити", рекао је председавајући Председништва БиХ.

Део говора Бећировић је посветио и суседној Србији речима да БиХ "уважава суседну Србију и њене грађане", да Сарајево "жели мир и равноправно сарадњу", али...

"Мир угрожава режим у Београду. То је политика која и на примеру резолуције пораз покушава претворити у победу. БХ политика не може упасти у замку да победу претвори у пораз. Судови УН су пресудили да је почињен геноцид над Бошњацима као и удружени злочиначки подухват против државе БиХ. Упркос овим пресудама органи бх. ентитета РС прете држави БиХ", рекао је Бећировић.

За БиХ сада је, наставио је председавајући Председништва БиХ, важно да се одговори на питања "постоје ли сличности стања почетком 1992. и овог данас".

"Само нас државе и државне институције могу спасити опасности", казао је Бећировић, најављујући и да је БиХ "пред вратима НАТО-а".

Мунира Субашић, председница Покрета Мајке енклаве Сребренице и Жепе, рекла је у Поточарима да јој је "јако жао што господин Вучић није био спонзор резолуције о Сребреници".

"Јако ми је жао што није био спонзор, што то није покренуо и што није постао Вили Брант, па да живимо у миру, рахатлуку и поштовању једни других. Можемо, имамо места за све људе у БиХ, и Србе и муслимане, Хрвате, Роме, све", рекла је Субашићева.

Она је данас у Поточарима захвалила свим чланицама, свим амбасадорима у УН који су гласали за резолуцију.

"Нека знају да припадају човечанству. За оне који нису гласали, или за оне који су били суздржани, вероватно ће доћи време да и они гласају кад буде требало, ако не, нека се сами стиде", рекла је Субашићева.

Она је додала и да се "мајке Сребренице често сусрећу са мајкама из Србије, из региона које су изгубиле децу, да разговарају, да виде шта се може учинити за боље сутра деце".

"Само да знате, велики број ратних злочинаца још увек је слободан. Шетају по Сребреници и по Подрињу, некад нам се смеју у лице, али ипак мислим да се у њима буди неко зло", рекла је Субашићева.

Тзв. високи представник у БиХ Кристијан Шмит обратио се данас учесницима комеморације речима да је "за друштво императив да одбаци сваки вид минимизирања геноцида у Сребреници", да је то задатак за све и да су у том правцу "потребни додатни напори".

Говорила је и министарка европских послова Црне Горе Маида Горчевић.

Амбасадор САД у Сарајеву Мајкл Марфи синоћ је учесницима комеморације у Поточарима послао поруку путем друштвених мрежа.

"Годишња комеморација ове трагедије подсетник је да друштво, политички лидери и институције на свим нивоима у Босни и Херцеговини имају огромну одговорност да признају и прихвате чињенице о геноциду у Сребреници. Те чињенице су, без икакве сумње, утврдили Међународни кривични суд за бившу Југославију и Међународни суд правде, а поткрепљене су неоспорним форензичким доказима. Друштво, политички лидери и институције на свим нивоима у Босни и Херцеговини такође имају обавезу подучавати генерације које долазе истини о геноциду у Сребреници и одавати почаст његовим жртвама", рекао је Марфи.

Учесницима комеморације у Поточарима путем видео-поруке, већ традиционално, обратио се и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

"Никада не заборављамо мудрост и горку истину у речима рахметли (првог председника Председништва Републике Босне и Херцеговине) Алије Изетбеговића, великог државника с великим идејама и великом посвећеношћу, који је рекао: 'Шта год чинили, не заборавите геноцид јер ће се геноцид, који се заборави, поновити'", казао је Ердоган.

"Међутим, иако понављамо 'не сме се поновити', ипак се дешава данас у Гази, а међународне институције само посматрају геноцид сличан овом у Сребреници који се десио прије 29 година, док свет пролази кроз тест човечности", рекао је Ердоган.

У Поточарима је данас, прилично скрајнут, био и некадашњи члан председништва БиХ и син Алије Изетбеговића, Бакир, који је положио цвеће на споменик у центру.

"Ено га наш султан. Ако бог дан, поново ће он бити председник", коментарисали данас су неки од окупљених у Поточарима кад су угледали Бакира.

Тзв. црногорска православна црква данас је у Поточарима имала двојицу представника, стигли су тзв. митрополит Борис Бојовић, али се убрзо појавио и Мираш Дедеић. 

Самозвани митрополит Бојовић рекао је да је дошао да у име "верника ЦПЦ изрази жалост свог свега што се десило, због геноцида који се десио и управо да се никада више не би десио".

"Неке силе, које изгледа нису поражене 1945. и 1995. и данас прете да на нашим балканским просторима направе жариште ратно", рекао је тзв. митрополит.

За разлику од њега, Мираш Дедеић је окупљенима у Поточарима, уз знаке одобравања, само кратко рекао да ће "Бог казнити оне који су ово починили".

Сутра, на Петровдан, у селу Залазје на само десетак километара од Поточара биће обележена 31 годишњица великог страдања Срба у том крају. На Петровдан 1992. године, снаге Насера Орића из Сребренице упале су ово село, док су се мештани спремали за сеоску славу и за неколико сати побиле и масакрирале 69 мештана, међу њима много жена, деце и старих људи.

Од бројних представника међународне заједнице који су данас били у Поточарима сутра, већ сада је извесно, никога неће бити на Залазју.

image