Србија и Балкан

Вучевић: Влада није донела никакву одлуку да "Рио Тинто" добије субвенције из буџета

Премијер Србије је додао да не може да прејудицира било шта што може да се деси у наредном периоду
Вучевић: Влада није донела никакву одлуку да "Рио Тинто" добије субвенције из буџета© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да је литијум економска и геополитичка предност Србије, као и да влада није донела никакву одлуку да компанија "Рио Тинто" добије субвенције из буџета.

Одговарајући на питање новинара, он је додао да не може да прејудицира било шта што може да се деси у наредном периоду.

"Када будемо отварали процес, врло јасно ћемо разложити зашто смо нешто урадили. Никада не причамо о позицијама и праву ниједне приватне компаније, па ни о 'Рио Тинту', јер су за мене најважнији грађани. Мене једино интересује шта је економски, политички, еколошки, здравствени интерес Србије, а мислим да је литијум наша предност. И не само економски, него и политички, тачније геополитичка предност", истакао је он.

Да ли ће они да конкуришу и да ли ће уопште да раде и да ли ће да конкуришу за субвенцију, додаје, то ћемо да видимо.

"Није донета одлука да су добили субвенцију, нити сам ја видео захтеве код министарке привреде, код које иначе долазе захтеви за субвенције", рекао је Вучевић.

Подсетио је да је јуче министар финансија дао пример Норвешке која има нафту и да коришћење руда и минерала које Србија има, а које смо користили од средњег века до данас, представљају економски потенцијал и шансу за развој наше државе.

Еколошки активисти су данас одржали протест испред Уставног суда и дали рок до 10. августа влади да одустане од експлоатације литијума, а Вучевић је рекао да не мисли да је дијалог могућ због уцена и претњи, иако је власт спремна да чује све аргументе.

"Српске владе не прихватају ултиматуме. Не прихватамо ултиматум где нам неко забрањује да се економски и политички развијемо, а спремни смо да чујемо све аргументе. Понављам, није донета одлука, а не плашим се да кажем – да то је економска шанса за Србију, не за 'Рио Тинто'", рекао је он.

Вучевић је додао да Влада Србије ради искључиво у циљу наших националних државних интереса, а не зарад приватне компаније или других држава, као и да ће штитити државу.

"Ако можемо сарађујемо, одлично, али под условима које држава Србије постави. Посебно по питању екологије, заштите здравља грађана и економије", нагласио је Вучевић.

image