Србија и Балкан

Марфи пакује кофере: Бајден предложио Дагласа Џоунса за новог амбасадора у БиХ

Џоунс је каријерни дипломата који је тренутно на функцији заменика помоћника државног секретара у Бироу за европска и евроазијска питања при америчком Стејт департменту
Марфи пакује кофере: Бајден предложио Дагласа Џоунса за новог амбасадора у БиХ© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Амерички амбасадор Мајкл Марфи кога су власти Републике Српске више пута оптуживале за нарушавање Дејтонског споразума и дестабилизовање БиХ дефинитивно пакује кофере, а амерички председник Џозеф Бајден и званично је предложио Дагласа Џоунса за новог амбасадора у Босни и Херцеговини, објављено је на сајту Беле куће.

Тако су се дефинитивно оствариле најаве председника Републике Српске Милорада Додика који је раније истицао да је Марфи већ смењен са функције амбасадора САД у БиХ и да је почела процедура избора новог америчког амбасадора у БиХ.

Марфијев наследник Џоунс је, како се наводи у званичној биографији, каријерни дипломата који је тренутно на функцији заменика помоћника државног секретара у Бироу за европска и евроазијска питања при америчком Стејт департменту.

Задужен је за европску безбедност укључујући НАТО, ОЕБС и контролу конвенционалног наоружања, Северну Европу, укључујући Велику Британију, Ирску и нордијске и балтичке земље, као и безбедност Арктика.

Био је отправник послова и заменик шефа мисије у Мисији САД при НАТО-у од августа 2018. до септембра 2021. године.

Радио је као заменик шефа мисије у америчким амбасадама у Хрватској и Црној Гори, а био је ангажован и у Сарајеву.

Џоунс је дипломирао на Баудин колеџу и магистрирао међународне односе на Универзитету Принстон.

Добитник је председничке награде за заслуге, а говори хебрејски и српско-хрватски, наведено је у Џонсоновој званичној биографији.

image