Србија и Балкан

Стевандић: Уставни суд БиХ – полуга хибридног рата против Српске, његове одлуке неће бити прихваћене

Без српских судија одлуке овог суда немају дејство, истакао је председник скупштине РС, коментаришући његову одлуку о продаји некретнина на Јахорини у РС
Стевандић: Уставни суд БиХ – полуга хибридног рата против Српске, његове одлуке неће бити прихваћене© Borislav Zdrinja, Zipa Photo/ATAImages

Уставни суд БиХ је још једна од ретких преосталих полуга хибридног рата који се води против Српске и понекад користи Федерацију БиХ као алиби, изјавио је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и истакао да октроисане одлуке неће бити прихваћене.

Коментаришући јучерашњу одлуку Уставног суда БиХ о продаји некретнина на Јахорини у Републици Српској, Стевандић је рекао да је сигурно да без српских судија такве одлуке немају дејство.

"Имамо одлуке Народне скупштине Републике Српске. Нећемо прихватити октроисане одлуке. У БиХ све мора да се заврши сагласношћу народа и ентитета. Где се народ и ентитети нису сагласили, принципи равноправности су нарушени", истакао је Стевандић.

Навео је да је Уставни суд БиХ, уз Канцеларију високог представника, једна од ретких институција која нема основни начин функционисања као што је поштовање народа и ентитета.

"Чињеница је да тренутно не поштују само Србе", навео је Стевандић у изјави за Срну.

"Крњи" Уставни суд БиХ, у којем нема представника Републике Српске, утврдио је да одлука Владе Федерације БиХ о промени намене шумског земљишта и његовом привременом коришћењу у друге намене није у складу са Уставом БиХ, а исти закључак има и када је реч о продаји некретнина на Јахорини у Републици Српској, наводећи да је реч о "државној имовини".

image