Србија и Балкан

Словенија удвостручује број војника у Кфору

Присуство Алијансе на Западном Балкану појачава се на иницијативу америчког председника Џозефа Бајдена
Словенија удвостручује број војника у Кфору© Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Словенија ће следеће године удвостручити своје присуство у мисији НАТО-а на Косову, најавио је премијер те државе Роберт Голоб на крају самита НАТО-а у Вашингтону.

Он је објаснио да се присуство Алијансе на Западном Балкану појачава на иницијативу америчког председника Џозефа Бајдена.

"Свака држава чланица Алијансе је важна када доприноси најбоље што може. Словенија свакако има своје место као веома важна чланица НАТО-а на Западном Балкану", навео је Голоб, а преноси Танјуг.

Додао је и да се додатни припадници Оружаних снага Словеније шаљу на Западни Балкан како би спречили потенцијалне нове сукобе.

У Кфору који чини више од 5.000 војника из 28 земаља, тренутно је око 110 припадника словеначке војске.

Голоб је такође оценио да је тродневни самит НАТО-а у Вашингтону био успешнији него што се очекивало, а да је посебан фокус био на Украјини и да ће самит помоћи да се оконча сукоб у тој земљи.

Премијер је истакао да је обавезивање чланица да и даље пружају помоћ Украјини,  порука Русији да треба да рачуна на то да ће Запад пружити дугорочну подршку тој земљи.

"Крајње је време да Русија схвати да треба да отпочне мировне преговоре'', закључио је Голоб, који је додао да о миру може да се разговара искључиво колективно и да је послата порука да мађарски премијер Виктор Орбан није разговарао са руском председником Владимиром Путином у име ЕУ и НАТО-а.

image