Србија и Балкан

Враћа се капела на Ловћен: Мандић испуњава жељу митрополита Амфилохија

Повратак Његошеве капеле на Ловћену по мом мишљењу био би и симболички и реално велики историјски корак савремене Црне Горе, каже Мандић
Враћа се капела на Ловћен: Мандић испуњава жељу митрополита Амфилохијаwww.globallookpress.com © Martin Siepmann

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић иницирао је данас идеју обнављања Његошеве капеле на Ловћену, коју је покренула Митрополија црногорско-приморска и блаженопочивши митрополит Амфилохије.

"Сматрам да смо данас зрели као друштво и заједница да реализујемо ту идеју која ће довести до помирења и окупљања људи у Црној Гори. И желим да искористим прилику да је као председник Скупштине Црне Горе јавно иницирам", рекао је Мандић.

То је казао на свечаности поводом доделе Тринаестојулске награде у Владином дому на Цетињу.

Како је појаснио, поштујући Његошеву жељу успоставили би нову моралну вертикалу која ће учинити да Црна Гора оздрави и да у бољу будућност закорачи свесна себе и своје славне историје затварајући поглавље подела и нетолеранција.

Он је додао и да би "наша народна заједница у тешким временима сачувала континуитет, да би имали на кога да се позовемо и на шта да се ослонимо" да је неопходно и симболички и реално да се испоштује "најдубља духовна традиција Црне Горе у којој се величанствено уздижу личност и дело песника, владике и светитеља Петра Другог Петровића Његоша Ловћенског тајновидца".

"У том смислу повратак Његошеве капеле на Ловћену по мом мишљењу био би и симболички и реално велики историјски корак савремене Црне Горе. Без обзира на све наше пролазне разлике и неспоразуме био би то не само знак политичке мудрости и зрелости, него и знак истинског народног помирења и окупљања око оног што нас судбински повезује", оцењује Мандић.

Додао је да то не значи да би било ко рушио маузолеј на Ловћену, који представља део историјске.

"Народ би саградио капелу исту онакву какву је свом стрицу посветио Петар Другог Петровић Његош и у њој похранили његове свете мошти што је била и његова жеља", казао је Мандић.

image