Србија и Балкан

Врели јулски дани се настављају: У 15 часова најтоплије у Ћуприји, у главном граду 38 степени

Јутро је већ било врело у седам сати, када је у престоници забележена највиша температура од 27 степени Целзијуса
Врели јулски дани се настављају: У 15 часова најтоплије у Ћуприји, у главном граду 38 степени© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Најтоплији град у Србији у 15 сати је Ћуприја где је температура достигла 39 степени, док је у десетак градова укључујући Београд измерено 38 степени.

Осим у главном граду, 38 степени је измерено и у Новом Саду, Сомбору, Кикинди, Ваљеву, Крагујевцу, Смедервској Паланци, Нишу и Лесковцу.

За степен хладније је у Палићу, Зрењанину, Лозници, Великом Градишту, Неготину, Краљеву, Крушевцу и Зајечару, показују подаци са сајта РХМЗ.

Најнижа температура у 15 сати измерена је на Копаонику - 23 степена, док је на Црном Врху регистровано 29 степени.

На подручју целе Србије на снази је црвени метео-аларм због високих температура.

Веома изражен топлотни талас наставља се и у другој декади јула. РХМЗ је данас издао упозорења за читаву територију Србије, посебно за Београд, где ће максимална температура бити за два степена већа од од остатка земље – од 37 до 40 степени.

Јутро је већ било врело у седам сати, када је у престоници забележена највиша температура од 27 степени Целзијуса, а топао ветар додатно је појачао субјективни осећај топлоте.

Два сата касније, у 9 часова, жива у термометру премашила је 30. подељак у више градова: поред Београда, идентична температура од 31 степена измерена је у Новом Саду, на Палићу, у Кикинди, Зрењанину, Смедеревској Паланци, Великом Градишту.

Најпријатније у том часу било је у Сјеници и на Копаонику, где су у исто време измерена 22 степена.

У 11 сати већ је забележено 35 степени, у Кикинди, Смедеревској Паланци и Ћуприји.

Степен мање било је у Београду, Сомбору, Новом Саду, Зрењанину, Крагујевцу, Крушевцу и Нишу, показују подаци РХМЗ-а.

Према њиховим информацијама, у 13 часова најврелији град у Србији била је Ћуприја – 38 степени. У Сомбору, Кикинди, Смедеревској Паланци и Крагујевцу било је степен мање, док је Београд такође "горео" на 36 степени.

Врелина смета и младима

Када је биометеоролошка ситуација у питању, опрез се саветује особама са срчаним тегобама. Од метеоропатских реакција могуће су главобоље и смањена концентрација, а услед очекиване високе вредности УВ индекса, посебно у периоду од 10 до 17 часова, неопходно је предузети адекватне мере заштите. Препоручљиво је коришћење препарата са заштитним фактором од сунца СПФ-30 и више, који штити од УВА и УВБ зрачења.

Када је реч о одећи, препоручује се ношење капа и шешира са широким ободима и одећа светлих боја, од природних материјала, по могућству са дугим рукавима, или специјална одећа са заштитним фактором.

Препоручује се и ношење наочара са 100 одсто УВА/УВБ заштитом, али и козметика и контактна сочива која нуде УВ заштиту.

Треба избегавати соларијуме, јер се у њима користе УВА зраци.

Проф. др Немања Ђенић из Војномедицинске академије рекао је за РТС да им се јављају и млађи пацијенти због убрзаног рада срца, несвестице и главобоље.

"Колапси и вртоглавице су врло чести током овог времена, осцилације притиска најчешћи су разлог за ова стања", рекао је проф. др Ђенић.

image